Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A közbeszerzések szabályrendszere

A közbeszerzéseket a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) átfogóan szabályozza. E jogszabály határozza meg, hogy mely szervezetek milyen beszerzéseik során kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni, továbbá azt is, hogy mikor milyen típusú közbeszerzési eljárás alkalmazható.

A jogszabály ezen túlmenően a közbeszerzések ellenőrzésével, illetve a jogorvoslattal, a Közbeszerzési Hatóság feladat- és hatáskörével, valamint a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítésével és módosításával kapcsolatosan is tartalmaz rendelkezéseket.

A Kbt. felhatalmazása alapján ugyanakkor számos végrehajtási rendelet született; e jogszabályok a Kbt. részletszabályait, valamint speciális beszerzési szabályokat tartalmaznak.

A Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési jogalkalmazók munkájának megkönnyítése érdekében a hatályos, valamint a 2012. január 1-ig hatályban volt közbeszerzési törvényt és valamennyi, a Kbt. 182.§-ában foglalt felhatalmazáson alapuló jogszabály mindenkor hatályos szövegét elérhetővé tette a Közbeszerzési törvény és kapcsolódó jogszabályok almenüpont alatt, a hatályos közbeszerzési hirdetményminták pedig letölthető formában a Hirdetményminták almenüpontban találhatóak meg.

Fentieken túl a Közbeszerzési Hatóságának Titkársága rendre elkészíti a Kbt. azon változatát, amelyben a változásokat félkövér betűtípussal is kiemeli (felhívjuk a figyelmet ugyanakkor arra, hogy ezek a – főoldalról közvetlenül letölthető – jogszabályszövegek nem tekinthetőek hivatalosnak).

Az egyéb – esetlegesen közbeszerzési vonatkozású – jogszabályok tekintetében a jogalkalmazók figyelmébe ajánljuk, hogy valamennyi hatályos jogszabály elérhető ezen a webcímen .