Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Publikus Core

Állásfoglalás

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladatának tartja a közbeszerzési eljárásokban résztvevők informálását. Ennek kapcsán a Közbeszerzési Hatóság a Kbt. 187. § (2) bekezdés m) pontja alapján a jogalkalmazók tevékenységének támogatása érdekében állásfoglalás formájában általános felvilágosítást nyújt a közbeszerzésekkel kapcsolatos jogszabályokra vonatkozó megkeresésekre.

2018. január 31. napjától az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.) 1. § 17.a pontja, 9. § (1) bekezdése, 108. § (1) és (5) bekezdéseiben foglaltakra tekintettel az ügyfelek állásfoglalás-kéréseiket elektronikusan, Hivatali Kapun keresztül nyújthatják be. A Közbeszerzési Hatóság az elektronikus ügyintézés érdekében az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogramba telepíthető, (.JAR) kiterjesztésű elektronikus űrlapokat rendszeresít az ügyfelek részére, amelyek közvetlenül letölthetők a Közbeszerzési Hatóság honlapjáról. A Hatóság részletes tájékoztatást nyújt az ügyfelek elektronikus kapcsolattartásáról itt.

Az E-ügyintézési tv. értelmében a magánszemélyek – választásuk szerint - állásfoglalás-kéréseiket a Hivatali Kapu igénybevétele nélkül, elektronikus úton a kapcsolat@kt.hu , vagy a titkarsag@kt.hu email-címre is megküldhetik.

A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalásai kötelező erővel nem bírnak és nem helyettesíthetik az egyes eljárások lefolytatásához szükséges szakértelmet, mégis jelentős segítséget nyújtanak (főleg a kisebb) ajánlatkérők és ajánlattevők számára a közbeszerzési eljárások jogszerű lefolytatásához és a jogérvényesítéshez.

Ezen túl az érdeklődők a Közbeszerzési Hatóság által kiadott állásfoglalásokról a Közbeszerzési Szemle havi rendszerességgel megjelenő „A Közbeszerzési Hatóság aktuális állásfoglalásai” című rovatában is olvashatnak.