Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Közbeszerzési etikai kódex elfogadásáról

KÉ 2013. évi 25.szám, 2013. március 1.

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke felhívja a közbeszerzési eljárások résztvevőinek figyelmét arra, hogy a közbeszerzési korrupció visszaszorítása és megelőzése érdekében a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács 2012. december 14-én elfogadta a Közbeszerzési Etikai Kódexet.

A Közbeszerzési Etikai Kódex célja iránymutatást adni a közbeszerzési eljárások résztvevőinek – ajánlatkérőknek és gazdasági szereplőknek egyaránt – arról, hogy miként tanúsíthatnak a közbeszerzési eljárások során etikus magatartást, ezzel is hozzájárulva a közpénzek hatékony felhasználásához, a közvagyon védelméhez, a közbeszerzési eljárások tisztaságához. A Közbeszerzési Etikai Kódex ajánlás jellegű, az érintettek önként alávethetik magukat az abban foglaltaknak, illetve az alapján kidolgozhatják saját közbeszerzési etikai kódexüket

A kódex 2013. február 01. napján lépett hatályba.

A kódex elfogadói egyben jogosulttá válnak a kódex rendelkezéseinek véleményezésére. Ennek megfelelően legkésőbb minden év augusztus 31-ig napjáig jelezhetik a Közbeszerzési Hatóság felé a kódex alkalmazásával kapcsolatos tapasztalataikat. A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács a beérkezett észrevételek, javaslatok figyelembe vételével évente felülvizsgálja a kódex rendelkezéseit, s amennyiben indokoltnak tartja, aktualizálja annak tartalmát. A módosított kódex a következő év január 1. napjával lép hatályba.

Arra kérjük a Közbeszerzési Etikai Kódexet elfogadókat, hogy csatlakozásukat jelezzék a Közbeszerzési Hatóság felé ( kozbeszerzesietika@kt.hu ). A Közbeszerzési Hatóság listát vezet a kódexet elfogadókról, mely listát honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti. A Közbeszerzési Etikai Kódexet elfogadók listájáról és a csatlakozás feltételeiről bővebben a Közbeszerzési Hatóság honlapján olvashatnak.