Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Zöld közbeszerzési kézikönyvet adott ki a Közbeszerzési Hatóság

Június 5-én, a környezetvédelmi világnapon jelent meg a Közbeszerzési Hatóság zöld kiadványa, amelynek célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson a piac szereplőinek ahhoz, hogyan lehet sikeresen megvalósítani egy ilyen típusú közbeszerzési eljárást. A kézikönyv közvetett célja továbbá, hogy jó példák bemutatásával elősegítse a hazai zöld közbeszerzések arányának növekedését.

A Közbeszerzési Hatóság hosszú ideje kiemelt figyelmet fordít a jövő generációkért felelős közbeszerzési eljárások lefolytatásának ösztönzésére, ezért a Hatóság honlapján számos olyan nemzetközi és uniós dokumentumot érhettek el eddig is az érdeklődők, amelyek a fenntarthatósági szempontok minél szélesebb körben történő elterjedését segítik.

A Hatóság Gyakorlati kézikönyv a zöld közbeszerzésekhez című, most megjelent kiadványának fókuszában a környezetvédelmi szempontok alkalmazásának lehetőségei állnak. A kézikönyv ismerteti a zöld eljárások jelenlegi helyzetét, a hazai és uniós célkitűzéseket, valamint bemutatja a jogszabályi környezet adta lehetőségeket és az ágazati szabályozásban megjelenő kötelezettségeket is.

A kiadványban ugyanakkor a Hatóság különös hangsúlyt fektet a már megvalósult magyar jó gyakorlatok bemutatására, alátámasztandó, hogy a zöld közbeszerzések megvalósítása már nem állítja megvalósíthatatlan célok elé a hazai közbeszerzések szereplőit.

A Hatóság célja zöld kompetenciacentrumként, hogy a gyakorlati munkát ténylegesen segítő kiadvánnyal támogassa annak érdekében, hogy a közbeszerzési kultúrában is meghonosodjon, idővel természetessé váljon a környezetvédelmi szempontok alkalmazása.

A Közbeszerzési Hatóság fenntartható közbeszerzéseket támogató tevékenységéről részletesen itt tájékozódhat.