Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Új alapokra helyezi együttműködését az adatszolgáltatás terén a Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság

Tovább mélyíti együttműködését a Központi Statisztikai Hivatal és a Közbeszerzési Hatóság azzal a céllal, hogy közös alapokra helyezzék a törvényi felhatalmazásuk keretei között végzett adat- és információcsere szakmai és technikai hátterét – jelentették be a felek a megállapodás ünnepélyes aláírásán. Az egységes és átlátható módszertani gyakorlatok lefektetésével, illetve az adatmegosztás jogi kereteinek meghatározásával a két szervezet értékesebb statisztikai információkat szolgáltathat a társadalom, valamint a gazdasági- és állami szereplők, illetve a tudományos élet képviselői felé.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020-ban akkreditálta a Közbeszerzési Hatóság (KH) statisztikai tevékenységét, melynek köszönhetően a KH hazánkban elsőként önként csatlakozott a Hivatalos Statisztikai Szolgálathoz. Ennek megfelelően a KH működése és adatszolgáltatási gyakorlata megfelel a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexében és az Európai Statisztikai Rendeletben foglaltaknak. A KH így közfeladatot ellátó szervként jó minőségű, hiteles és több évre visszatekintő kimutatások rendszeres publikálásával segíti elő a tárgyilagos tájékoztatást és a közbeszerzési piac elemzését.

A KSH és a KH az adatszolgáltatás további fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást kötött a törvényi felhatalmazásuk keretei között végzett adat- és információcsere jogi és technikai hátteréről.

Az ünnepélyes eseményen Dr. Kincses Áron, a KSH elnöke elmondta, hogy az előremutató partnerségek alapozzák meg azt, hogy a KSH a jövőben is Magyarország vezető adatvagyon-gazdálkodója, illetve a Kárpát-medence információs motorja legyen. Hozzátette, hogy a KSH egyik kiemelt, stratégiai célja az alternatív és adminisztratív adatforrások folyamatos növelése a Hivatal rendszereiben, ezáltal olyan adatok válnak elérhetővé, melyeket korábban nem, vagy csak klasszikus, kérdőíves felmérések alkalmazásával lehetett gyűjteni. A kérdőíves adatfelvételi módszerek teljes vagy részleges kiváltásának köszönhetően csökkennek az adatszolgáltatói terhek Magyarországon. Mindemellett az innovatív technológiák – machine learning – alkalmazásával gyorsul az adatközlés, csökken a piacra kerülési idő, s végső soron fokozódik a döntéstámogatás hatékonysága és a felhasználói elégedettség.

Az együttműködés kiterjed az adatellenőrzéssel kapcsolatos jó gyakorlatok és módszertan közös áttekintésére is, mellyel az adminisztratív adatforrásokból szolgáltatott információk minőségének és megfelelőségének ellenőrzését fejleszthetik.

Külön rendelkezésként a KSH és a KH megállapodott az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programban elrendelt „Nettó 700 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó végleges összértékű építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárások havi adatai” és a „Közbeszerzési eljárásban nyertes kis- és középvállalkozások havi adatai” című statisztikai adatátvétel teljesítésében.

„A KH és a KSH közötti adat- és információcsere átlátható kereteinek kialakítása mellett nagyon fontos lépés, hogy a jövőben a tudásmegosztással kapcsolatos események, konferenciák, valamint képzések összehangolásával rendszeresen konzultál majd a két szervezet szakmai és tudományos kérdésekben. Ez kétségtelenül hozzájárul majd ahhoz, hogy még részletesebb és értékesebb tájékoztatást, valamint elemzéseket tudjunk készíteni” – mondta Dr. Kovács László, a Hatóság elnöke.