Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Túlzó követelmény miatt bírságolt a Közbeszerzési Döntőbizottság

A kispesti közétkeztetési perben a Fővárosi Törvényszék a jogsértés meglétét nem vitatta, de a bírság mértékét egy ismételt eljárásban indoklásra visszaadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnak. Az újabb határozatban a Döntőbizottság nem mérsékelte a bírságot, de ennek okát indokolta is, amit a határozat megjelenése után az önkormányzat nem támadott meg. A jogsértések miatt így 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezték a Kispesti Önkormányzatot, amely egy 3,6 milliárd forint összegű eljárást kívánt lefolytatni súlyosan jogsértő tartalommal.

Mint ismert, 2019. október 3-án a Kispesti Önkormányzat nyílt közbeszerzés eljárást írt ki a kerület közétkeztetési szolgáltatásra, mintegy 3,6 milliárd forint összegben. Az alkalmassági követelményeknél viszont olyan túlzó elvárásokat támasztott az ajánlattevőkkel szemben, hogy azzal megsértette a közbeszerzési törvényt több ponton is. A Közbeszerzési Döntőbizottság első határozatában a súlyos jogsértések miatt 100 millió forint bírságot szabott ki az önkormányzatra.

Az ajánlatkérő a Fővárosi Törvényszéken keresettel támadta a büntetés mértékét. A Törvényszék a megállapított jogsértések meglétét nem vitatta, de a bírság mértékének kiszabását részletesebb indoklásra visszaadta a Döntőbizottságnak, ezzel új eljárásra kötelezve a szervezetet. Az új határozatban maradt a 100 millió forintos bírság, hiszen a beszerzés becsült értékének rendkívül magas volt az összege. Az ismételt eljárás eredményét senki nem támadta meg, így az véglegessé vált .