Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Tudásmegosztás Kelet-Magyarország megyei jogú városaival

Az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság – a Megyei Jogú Városok Szövetsége kezdeményezésére szervezett - tudásmegosztó rendezvénysorozata a második állomásához, Debrecenbe érkezett 2019. március 14-én. A szemináriumra a debreceni, nyíregyházi és békéscsabai megyei jogú városi önkormányzatok gazdasági társaságainak vezetői kaptak meghívást, hogy az aktuális számvevőszéki és közbeszerzési információkról, valamint tapasztalatokról saját régiójukban, közvetlenül, kérdéseikre választ kapva tájékozódhassanak.

Tudásmegosztó rendezvénysorozatot indított a megyei jogú városok gazdasági társaságainak szakmai támogatása érdekében az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság, együttműködésben a Megyei Jogú Városok Szövetségével. A hat helyszínes országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, a gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása.

A rendezvénysorozat nyitó eseményére 2019. február 21-én, Kaposváron került sor melyen a helyi, a pécsi és a szekszárdi megyei jogú városi önkormányzatok gazdasági társaságainak vezetői vettek részt. A megnyitón Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kiemelte: „fontos, hogy polgáraink tisztán lássák a közös ügyeinket, tisztán lássák, hogyan gazdálkodunk, miként bánunk a közvagyonnal, mire költjük el az általuk befizetett adót.” Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke rávilágított: „a közszolgáltatásokat biztosító önkormányzati gazdasági társaságok hatékonysága és eredményessége kiemelkedő mértékben befolyásolja a szolgáltatást igénybe vevő lakosság életminőségét, biztonságát, egészségét, jólétét és jól-létét” . Az ÁSZ elnöke aláhúzta: a rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása. A kaposvári nyitóeseményen Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke hangsúlyozta: „ Az a célunk, hogy a bajt megelőzzük azért, hogy kevesebb jogvitában kelljen eljárnia és szankciót alkalmaznia a Közbeszerzési Döntőbizottságnak.”

A 2019. március 14-i debreceni tudásmegosztó szemináriumot Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg. A konferencián az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője, Klinga László ismertette a hallgatósággal az önkormányzati tulajdonú társaságok gazdálkodásának közpénzügyi vonatkozásait, valamint részletezte a gazdálkodás egyes kiemelt területeinek a közpénzek alakulására gyakorolt hatásait. A Közbeszerzési Hatóság szakértői a közbeszerzési eljárás menetének sarkalatos pontjairól tartottak szakmai előadásokat, esettanulmányokkal szemléltetve az elmélet gyakorlati alkalmazását. A szakértők előadásaikat követően válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere az eseményen kiemelte: Debrecen az ország egyik legnagyobb megyei jogú városaként kiemelt ajánlatkérőnek minősül, mely a város életét érintő közbeszerzési eljárások számában, értékében és jelentőségében is megmutatkozik. A város folyamatos és dinamikus fejlődése új kihívásokat generál a közbeszerzések területén is. A beszerzések volumene és összetettsége évről évre emelkedő tendenciát mutat, mely szoros kapcsolatban áll a város sikeres befektetés-ösztönzési tevékenységével is.

„Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint ajánlatkérő szervezet nagysága és a város cégmodellje és erre tekintettel beszerzései összetettsége miatt megfelelő viszonyítási alapként szolgálhat a megyei jogú városoknál, de talán az ajánlatkérők nagy részénél előforduló gyakorlati kérdéseket illetően is, ezért is tartom fontosnak, hogy megyei jogú városok tapasztalataikat egymás között minél szélesebb körben megoszthassák és a gyakorlati kérdéseiket feltehessék a közbeszerzések ellenőrzésében résztvevő szervezeteknek” – mondta az alpolgármester.

Dr. Barcsa Lajos egy kis statisztikával is szolgált: „Debrecen Megyei Jogú város Önkormányzata a 2018. évben megközelítőleg 103 db közbeszerzési eljárással kapcsolatban végzett munkát (eredményes, eredménytelen közbeszerzési eljárások, szerződésmódosítások). Az eljárások mintegy 90%-a Európai Uniós támogatásból megvalósuló projekt részeként került lefolytatásra. Az érintett közbeszerzési eljárások összesített értéke meghaladta a 60 milliárd forintot.” Hozzátette: „ A többi önkormányzathoz képest kiemelendő a tervpályázati és az azt követő hirdetmény nélküli eljárásokban szerzett tapasztalatunk, továbbá a BMW projekt kapcsán először alkalmazott előzetes piacai konzultáció, mely igazolta létjogosultságát.” A Debreceni Önkormányzat 9 db 100 %-os, 9 db 25-99 %-os, 9 db 25 % alatti és 29 db közvetett tulajdoni hányadú gazdasági társasággal rendelkezik. „Ezen gazdasági társaságok közbeszerzési kérdéseit és problémáit szintén igyekszünk az Önkormányzat berkein belül megoldani.” – jelentette ki az alpolgármester.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára mindenekelőtt kiemelte, hogy a Közbeszerzési Hatóság elkötelezett a közbeszerzési jogsértések megelőzése mellett, ennek érdekében a hangsúlyt a közbeszerzési oktatásra helyezi. Beszédében elmondta: „ A tudásmegosztó rendezvények hozzájárulhatnak a jogszerű közbeszerzési jogalkalmazás elterjesztéséhez és ezáltal az átláthatóbb, tisztább és eredményesebb közpénzfelhasználás megteremtéséhez. Kifejtette: „ Figyelemmel arra, hogy a 2018-ban eredményesen lefolytatott 10 361 közbeszerzési eljárásból azok 42,6%-át, azaz 4412 eljárást regionális/helyi szintű ajánlatkérő szervezetek folytattak le, a Közbeszerzési Hatóság kiemelten fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok, mint ajánlatkérő szervezetek mindig naprakész információkkal rendelkezzenek. Ez azért is fontos – hangsúlyozta – mert a 2017-es év statisztikai adataihoz viszonyítva 2018-ban az ezen ajánlatkérők által közbeszerzési eljárások során elköltött közpénz összege csaknem megduplázódott: 326,4 milliárd forintról 617,6 milliárd forintra emelkedett.”

Dr. Kovács László főtitkár azt is hozzátette, hogy „Külön öröm számunkra, hogy a tudásmegosztó rendezvénynek Debrecen ad otthont, hiszen Magyarország első ismert közbeszerzési eljárását (akkori nevén közszállítását) Debrecen városa folytatta le, melynek eredményeként épült a ma már a Világörökség részét képező hortobágyi Kilenclyukú híd.”

Az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság következő tudásmegosztó eseményre 2019. április 4-én, Miskolcon kerül sor, amelyen a helyi, az egri és a salgótarjáni önkormányzati gazdasági társaságok vezetői vesznek részt.

(Állami Számvevőszék, Közbeszerzési Hatóság, Megyei Jogú Városok Szövetsége)

2019. március 14.

IMG_0803.JPG IMG_0876.JPG IMAG0480.jpg IMG_0740.JPG IMAG0454.jpg IMG_0775.JPG

2019.03.14. ÁSZ-rendezvény Debrecenben