Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Tudásmegosztás 23 megyei jogú várossal

Tudásmegosztó rendezvénysorozatot indított a megyei jogú városok gazdasági társaságainak szakmai támogatása érdekében az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hatóság, együttműködésben a Megyei Jogú Városok Szövetségével. A hat helyszínes országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése, a gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása.

A hat helyszínes (Kaposvár, Debrecen, Miskolc, Kecskemét, Zalaegerszeg, Székesfehérvár) rendezvénysorozat nyitóeseményére 2019. február 21-én, Kaposváron került sor melyre a kaposvári, a pécsi és a szekszárdi megyei jogú városi önkormányzatok gazdasági társaságainak vezetői kaptak meghívást.

A tudásmegosztó szemináriumot Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere, Domokos László, az Állami Számvevőszéke elnöke és Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke nyitották meg. A rendezvényen az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője és a Közbeszerzési Hatóság szakértői tartottak szakmai előadásokat, majd válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

Szita Károly önkormányzati vezetőként hangsúlyozta: nem elegendő az, hogy jó szándékkal tesszük a dolgunkat. Kazinczy szavaival élve „jót s jól” kell cselekednünk. Vagyis nem csupán a nemes célok elérésére kell koncentrálnunk, hanem arra is, hogy törvényesen végezzük feladatainkat. Fontos, hogy polgáraink tisztán lássák a közös ügyeinket, tisztán lássák, hogyan gazdálkodunk, miként bánunk a közvagyonnal, mire költjük el az általuk befizetett adót.

Domokos László köszöntőjében kiemelte: az Állami Számvevőszék és a Megyei Jogú Városok Szövetsége között szoros, a párbeszédre épülő szakmai együttműködés alakult ki az elmúlt években. Hozzátette: az ÁSZ az elmúlt években mintegy 60, a megyei jogú városok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság ellenőrzését végezte el és összegezte a tapasztalatait.

Az Állami Számvevőszék elnöke rávilágított: a közszolgáltatásokat biztosító önkormányzati gazdasági társaságok hatékonysága és eredményessége kiemelkedő mértékben befolyásolja a szolgáltatást igénybe vevő lakosság életminőségét, biztonságát, egészségét, jólétét és jól-létét. Az ÁSZ elnöke aláhúzta: a rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok tulajdonában lévő gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének támogatása.

Rigó Csaba Balázs kiemelte, hogy a Közbeszerzési Hatóság mind az Állami Számvevőszékkel, mind a Megyei Jogú Városok Szövetségével évek óta hatékonyan együtt munkálkodik. Mindkét szervezet delegált tagja részt vesz a Közbeszerzések Tanácsának munkájában. „Az országos rendezvénysorozatban nagy odaadással veszünk részt, hiszen a Közbeszerzési Hatóság elkötelezett a jogszerű közbeszerzési magatartások elterjesztésében. Az a célunk, hogy a bajt megelőzzük azért, hogy kevesebb jogvitában kelljen eljárnia és szankciót alkalmaznia a Közbeszerzési Döntőbizottságnak” – mondta az elnök.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke előadásában többek között bemutatta, hogy a hirdetmények formai és tartalmi lektorálását mindössze két munkanapon belül elvégzik. Az ellenőrzött hirdetmények az Európai Unió hivatalos lapjában és a napi szerkesztésű magyar Közbeszerzési Értesítőben kerülnek publikálásra, amelyről üzenetet kapnak az érintettek az ingyenesen letölthető Napi Közbeszerzés mobil applikáción keresztül. Talán nem véletlen, hogy az Európai Unió Egységes Piaci Eredménytáblájában az átláthatósági mutatót tekintve hazánk az Unió élvonalába tartozik.

Az országos rendezvénysorozat célja a megyei jogú városok cégeit érintő számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatok széleskörű megosztása, valamint a közbeszerzésekkel kapcsolatos ismeretek bővítése. Közös cél a megyei jogú városokban a helyi lakosságnak közszolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaságok szabályszerű és eredményes működésének a támogatása. A következő eseményre 2019. március 14-én Debrecenben kerül sor, amelyen a debreceni, a békéscsabai és nyíregyházi önkormányzati gazdasági társaságok vezetői vehetnek részt.

2019. február 21.

IMG_4891.JPG IMG_5967.JPG IMG_5788.JPG IMG_5354.JPG IMG_5770.JPG IMG_5215.JPG

2019.02.21.ÁSZ-rendezvény Kaposvár