Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Törvényalkalmazás, verseny, fenntarthatóság

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnökének megnyitójával vette kezdetét az új közbeszerzési szabályozás alkalmazását, valamint az eddigi tapasztalatokat feldolgozó szakmai konferencia, amely a Hatóság által elindított Közbeszerzési Akadémia rendezvénysorozat része. A Közszolgálati Egyetemen lezajlott esemény meghívott előadói az eljárások új szabályaival, az ellenőrzésekkel, a közbeszerzések környezeti fenntarthatóságban játszott szerepével, valamint a közbeszerzési és versenyjog összefüggéseivel foglalkoztak.

Rigó Csaba Balázs a Hatóság új közbeszerzési törvény keretei közötti tevékenységéről tájékoztatta a résztvevőket, kiemelve a jogalkalmazás elősegítésére végzett munkát. Ide tartoznak azok a szakmai rendezvények, amelyek a közvetlen tapasztalatok megvitatására szolgálnak, a Hatóság ezért indította el a Közbeszerzési Akadémiát – tette hozzá. A gördülékeny jogalkalmazás gazdasági érdek is, hiszen a közbeszerzések a hazai össztermék legalább öt százalékát teszik ki, így fontos, hogy a jogalkalmazók a lehető legjobb tudással és stabil feltételrendszerben végezhessék tevékenységüket.

A közbeszerzéseknek stratégiai szerepe van a környezeti fenntarthatóságban – derült ki többek között Dr. Reiniger Balázs, a Közbeszerzések Tanácsa tagja előadásából. Így például legalább 50 százalékkal növelhető az anyagában újrahasznosított hulladék mennyisége, ha a közszféra beszerzéseinél előtérbe kerülnek az elhasználódást követő újrahasznosítási szempontok. A zöld közbeszerzésben rejlő potenciált mutatja, hogy az EU-ban éves szinten az EU-GDP közel egyötödét – 17 százalékát – teszik ki. Az ajánlatkérők a zöld beszerzésekkel nagyban befolyásolhatják a piacot, az ipar is ösztönzést kaphat a fenntartható és zöld technológiák kialakítására, környezetbarát termékek fejlesztésére.

Dr.Lukács Tibor közbeszerzési szakértő a közbeszerzések ellenőrzésével kapcsolatos jó gyakorlatokat mutatta be. Az ellenőrzés a jogi szabályosságra, a támogatások felelős felhasználására, valamint a verseny esetleges korlátozására terjednek ki, a műszaki-szakmai szempontokra azonban főszabályként nem irányulnak.

A konferencia előadói a Közbeszerzési Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal munkatársai, és további neves közbeszerzési szakértők voltak, akik az új közbeszerzési szabályozás egyes kiemelt kérdésköreit elemezték. Az előadók ismertették a rendezvényen a nemzeti eljárásrend szerinti eljárások lebonyolításának új szabályait, a hirdetmény nélküli eljárások egyes problematikus kérdéseit, de szó esett a közbeszerzési jogorvoslatok aktualitásairól, illetve a közbeszerzések és versenyjog kapcsolódási területeiről is.

A januárban indult Közbeszerzési Akadémia célja a jó gyakorlatok minél szélesebb körű elterjesztése, összhangban a Hatóság azon törekvésével, hogy a tudás megosztásával támogassa a közbeszerzési eljárások átlátható, tisztességes és hatékony felhasználását. Az eddigi három rendezvényen több mint 800 szakember vett részt. A nagy érdeklődéssel kísért konferenciasorozat egész évben zajlik, júniusig még két alkalom lesz, s a program ősszel folyatódik.