Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Több súlyos jogsértést talált és bírságot szabott ki a Döntőbizottság a BKV használt alacsonypadlós villamosbeszerzésénél

Bebizonyosodott, hogy a BKV Zrt. súlyos jogsértést követett el, a Közbeszerzési Döntőbizottság november 12-i határozatában a közlekedési vállalatot bírság megfizetésére kötelezte. A villamosbeszerzés ügyében már a Készenléti Rendőrség is nyomoz.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2021. november 12-én meghozott határozatában a BKV Zrt. terhére több súlyos jogsértést állapított meg, ezért megsemmisítette a 35 darab használt villamos beszerzésére vonatkozó, 2021. augusztus 19-én indított tárgyalásos közbeszerzési eljárás részvételi felhívását.

A Döntőbizottság a jogorvoslati eljárás során megállapította, hogy az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveibe, továbbá számos, a közbeszerzés előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba ütközött a BKV Zrt. azon eljárása, melynek során a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal a 35 darab alacsonypadlós, használt - 1993 és 1997 között gyártott - villamos megvásárlását érintő lényeges kérdésekben.

A közlekedési közszolgáltatást, közfeladatot ellátó BKV Zrt. a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik, ezért a nettó öt milliárd forintot meghaladó becsült értékű (egy-egy villamos több mint nettó 143 millió forint) közbeszerzésében megállapított törvénysértésekkel arányban álló 150 millió forint összegű bírság került kiszabásra.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a villamosbeszerzés tárgyában megtett feljelentés alapján nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt, még a Döntőbizottság határozatának megszületése előtt, 2021. november 5-én.

A határozat itt érhető el!