Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Prevenció és szigorú ellenőrzések: felkészülten a jövő kihívásaira

A Közbeszerzési Hatóság küldetése, hogy szakértői támogatással és oktatással segítse a közbeszerzési eljárások szereplőit, tovább erősítse a kkv-szektor szerepvállalását, valamint a fenntarthatósági szempontok alkalmazását - hangzott el a szervezet fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi online szakmai konferencián.

Több mint 600 magyarországi közbeszerzési szakember vett részt a Közbeszerzési Hatóság fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi online szakmai konferencián.

„A Hatóság minden eszközzel azon dolgozik, hogy ebben a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben is, a lehető leghatékonyabban támogassa a közbeszerzési eljárások résztvevőit. Az ország alig lendült túl a koronavírus-járvány első hulláma okozta negatív gazdasági hatásokon, máris fel kellett készülnie a következő megmérettetésre. Úgy gondolom, a szervezet a megalapítása óta eltelt 25 év során olyan releváns szakmai tapasztalatot szerzett, amellyel felkészülten tudja támogatni mind a jogalkalmazók, mind pedig a jogalkotó munkáját ” – emelte ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke .

A vezető hozzátette, a 25 éves évforduló mérföldkő: visszatekintünk a múltra, de egyúttal ki is jelöljük a következő évtizedek irányait. „ Fontosnak tartom, hogy tovább erősítsük a Hatóság ellenőrzési tevékenységét is. Ennek egyik alapja a hirdetményellenőrzés, amely tevékenységet a szervezet megalakulása óta végez. Ha ez az előzetes kontroll jól működik, számos jogsértés, illetve a közbeszerzési eljárás lefolytatására alkalmatlan hirdetmény közzététele előzhető meg. A másik pillér a szerződések ellenőrzése, a jövőben ez a tevékenység is még nagyobb hangsúlyt kap” – húzta alá Dr. Kovács László.

A konferencián Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke kiemelte, hogy a Közbeszerzési Hatóság hatékonyan működik közre a közbeszerzési politika kialakításában, illetve fontos szerepet vállal a közbeszerzési eljárások jogszerűségének erősítésében. „Hatalmas eredménynek tartom, hogy a tavalyi év során a közbeszerzési eljárások 87%-ában vettek részt nyertesként kis- és középvállalkozások, míg az eljárások értékét tekintve minden közbeszerzésben elnyert 100 forintból 59 forint került kis- és közepes magyar cégekhez. Ezek a vállalkozások jelentik a magyar gazdaság motorját, és biztosítják a munkahelyek kétharmadát. A magyar adat uniós összehasonlításban is kimagaslónak számít, célunk, hogy tovább erősítsük a kkv-szektor szerepvállalását a közbeszerzési piacon” – hangsúlyozta Bánki Erik.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke videóüzenetében kifejtette, hogy a világjárvány mellett a klímaváltozás jelenti jelenleg a legnagyobb globális társadalmi és gazdasági kihívást. A klímavédelem és a fenntarthatóság erősítése terén pedig hatalmas az állami szervek szerepe. „Mindannyiunk számára bíztató jel, hogy az uniós és a magyar közbeszerzési rendszerben is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a zöld szempontok. Hazánkban 2019-ben például több mint 900 zöld közbeszerzési eljárás valósult meg, 1200 milliárd forint összértékben. Az ÁSZ tevékenységében is kiemelt területet jelent a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a fenntarthatóság és versenyképesség kapcsolatának vizsgálata” - mondta el Domokos László.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal jelenlegi, a Közbeszerzési Hatóság korábbi elnöke a konferencián rávilágított, hogy az elmúlt 25 évben összegyűjtött szakmai tapasztalatára alapozva, valamint a hazai és a nemzetközi szakmai kapcsolatrendszerére építve, a Közbeszerzési Hatóság sikeresen tartja Európa élmezőnyében a közbeszerzési rendszerre vonatkozó hazai statisztikákat. Mindezt az említetteken túl innovatív technológiákkal, formabontó ötletekkel és a megelőzés elősegítésével éri el. „A Gazdasági Versenyhivatal és a Közbeszerzési Hatóság munkája számos ponton kapcsolódik, hiszen bizonyos esetekben a jogsértések elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. Éppen ezért a két szervezet nemrégiben megújította fennálló együttműködését, melynek köszönhetően a kooperáció még hatékonyabbá vált: gyorsult az ügyáttétel és az információcsere is a két intézmény között” – emelte ki Rigó Csaba Balázs.

A nemzetközi tapasztalatcserét és jógyakorlatok megosztását elősegítő rangos szakmai fórumon az Európai Bizottság magasrangú, közbeszerzésekért felelős vezetői közül többen szintén részt vettek előadóként, és videóelőadásban mutatták be szakterületük legfontosabb aktualitásait.

A konferencia alkalmat teremtett a közpénzfelhasználás jogszerűségét, hatékonyságát és átláthatóságát biztosító hazai intézményrendszer legfontosabb közelmúltbeli tevékenységének bemutatására. Másrészt arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők megismerjék a Közbeszerzési Hatóság negyedszázados történetének legfontosabb mérföldköveit, illetve az intézmény által végzett munka számokban is kifejezett eredményét.

Christopher Bovis Rigó Csaba Balázs Dr. Kugler Tibor Dario Dubolino Dr. Kovács László Bánki Erik

A konferencia előadói