Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Nemzetközi konferenciát szervezett a Közbeszerzési Hatóság

Nemzetközi szakmai konferenciát szervezett a Közbeszerzési Hatóság 2022. június 22-én Budapesten. A rendezvény fő témája a közbeszerzési integritás gyakorlati alkalmazása volt, az eseményen olyan jelentős szervezetek képviselői szólaltak fel, mint az OECD, az Európai Bizottság, a Francia Pénzügyminisztérium vagy a Cseh Versenyhivatal.

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladatának tekinti a közbeszerzési piac integritásának biztosításához kapcsolódó munkát. Ennek részeként a Hatóság a közbeszerzési eljárások kezdeti szakaszához kapcsolódó hirdetményellenőrzési tevékenységére, valamint a megkötött közbeszerzési szerződések teljesítéséhez kapcsolódó szerződés-ellenőrzési tevékenységére is fokozott hangsúlyt fektet, folytatva a korábbi években megkezdett gyakorlatát. A Hatóság fontosnak tartja a nemzetközi tudásmegosztást, a különböző jó gyakorlatok megismertetését a hazai szakmai közönséggel. A Közbeszerzési Hatóság előző célok mentén szervezte meg nemzetközi szakmai konferenciáját Közbeszerzési integritás a gyakorlatban címmel.

Az esemény nyitóelőadását Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke tartotta, akit Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke követett, majd Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek védelmét ellátó biztoshelyettes szólalt fel.

Ezt követően többek között Sofia Alves, az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának igazgatója beszélt a közbeszerzési integritás védelméről. Dr. Bertók János, az OECD igazgatóhelyettese, az OECD közbeszerzési integritással kapcsolatos alapelveit és gyakorlatát mutatta be. Victor Chaptal és Marine Bellaton a Francia Pénzügyminisztérium képviseletében pedig a francia uniós elnökség közbeszerzési célkitűzéseiről és eredményeiről számoltak be.

Az integritás mellett további két kiemelt témakört érintett még a rendezvény. A nemzetközi piacról begyűrűző építőipari alapanyaghiány és a folyamatos, kiszámíthatatlan áremelkedés kihívás elé állítja a hazai építőipari szereplőket, melyeknek az építési beruházásokra is kihatása van. Ennek megoldási lehetőségeit a Közbeszerzési Hatóság és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is vizsgálja. A témában Dr. Kugler Tibor, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára és Koji László, az ÉVOSZ elnöke is előadást tartott. Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke pedig aktuális jogorvoslati kérdésekről beszélt.

A fentiek mellett a fenntartható (zöld) közbeszerzések témaköre is kiemelt szerepet kapott a konferencia programjában. Az uniós zöld közbeszerzési politika újdonságairól tartott előadást Emmanuelle Maire, az Európai Bizottság képviseletében. Dr. Várhomoki-Molnár Márta, a Miniszterelnökség főosztályvezetője pedig Magyarország zöld közbeszerzési stratégiáját mutatta be, Dr. Mervyn Jones a Holland Infrastrukturális és Vízügyi Minisztérium részéről pedig a körforgásos gazdaság közbeszerzési vonatkozásairól beszélt.