Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Mindent meg kell tenni a közbeszerzési eljárások pontosabb előkészítéséért

A Közbeszerzési Hatóság a Miniszterelnökség szakmai támogatásával február 18-án, kedden szakmai konferenciát szervezett a Közbeszerzési törvény aktuális módosításai címmel.

A rendezvényt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg. Az egybegyűltek előtt közölte: a közbeszerzési szabályozás biztosítja azt, hogy a közpénzek elköltése átlátható rendben, világos keretek között, az uniós irányelveknek is megfelelő szabályok szerint történjen. „Ha a közpénzek elköltése nem a szabályosság és ellenőrizhetőség mellett történik, akkor nem csupán vitákra ad okot, hanem torzítja a versenyt” - tette hozzá.

A szabályokat úgy kell alakítani, hogy egyensúlyban legyenek az átláthatóságot szolgáló szigorú eljárási kötöttségek és a hatékonysági szempontok – mondta a tárcavezető. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben az eljárások túlnyomó része nyilvános hirdetménnyel indul majd.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke előadásában elmondta, hogy tavaly az eredményes közbeszerzési eljárások száma meghaladta a 9800-at. Mintegy 2300 eredménytelen volt, amit szerinte csökkenteni kellene, így mindent meg kell tenni a közbeszerzési eljárások pontosabb előkészítéséért. Az elnök kiemelte: Brüsszelben a tagállamokra nézve csupán a nagyértékű beszerzések alapján számolnak statisztikát, Magyarország esetében ez az összes eljárás mindössze 26 százalékát teszi ki. "A magyar Közbeszerzési Hatóság e mellett a fennmaradó 74%-ot is elemzi, hiszen abban ugyanúgy benne van a magyar emberek teljesítménye" - hangsúlyozta.  "A közbeszerzési eljárások számának közel 50 százalékát tavaly az építési beruházások jelentették, 31 százalék az árubeszerzésre, 20 százalék pedig a szolgáltatásokra irányult" - tette hozzá az elnök.

A miniszter és elnök után Dr . Kretter Diána a közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkár beszélt. A Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. beszerzési igazgatója Dr. Velikovszki László előadásában a DKÜ és a központi informatikai beszerzések új rendszerét ismertette a résztvevőkkel, valamint dr. Várhomoki-Molnár Márta a Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozásért Felelős Főosztályának vezetője.  A Közbeszerzési Hatóság előadói pedig ismertették a Hatóság gyakorlatában felmerült leggyakoribb kérdésekkel kapcsolatos állásfoglalásokat, valamint a szerződésmódosításokkal kapcsolatban felmerült legtanulságosabb jogeseteket.

A konferenciát minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezte, 500 fő hallgatta meg az előadásokat, melyek igyekeztek megfelelő támpontokat adni a jogalkalmazóknak az új szabályok gyakorlatba ültetéséhez.

007.JPG 009.JPG 008.JPG 004.JPG 006.JPG 003.JPG

2020.02.18. konferencia