Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Minden közbeszerzés keretében elköltött 100 forintból 59-et a kkv-k nyertek 2019-ben

Rekordot döntött a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a közbeszerzési piacon: minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 darabot, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból pedig 59 forintot a kkv-k nyertek el 2019-ben - ismertette a Közbeszerzési Hatóság a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján. A rendezvényen elhangzott továbbá, hogy a versenyt korlátozó hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma 6 éve folyamatosan csökken, közel a tizenharmadára.

A Közbeszerzési Hatóság minden eddiginél korábban, már január 23-án közzétette a 2019-ről szóló Gyorsjelentését. E szerint a tavalyi évben 9.837 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon az ajánlatkérők, melynek összértéke 3.430 milliárd forint volt, előzetes becslés szerint a teljes magyar GDP 7,5 százaléka. Ez azt jelenti, hogy óránként 391,5 millió forintot kötöttek le közbeszerzés útján a megrendelő ajánlatkérők.

„Teljeskörű adatokkal és megalapozott, az EU-s irányelvi előírásoknak megfelelő módszertannal dolgozunk azért, hogy szakmailag kifogástalan friss eredmények lássanak napvilágot hazánkról. Brüsszelben a tagállamokra nézve csupán a nagyértékű beszerzések alapján számolnak statisztikát. Magyarország esetében ez az összes eljárás mindössze 26%-át teszi ki, amely korántsem ad teljeskörű képet. A magyar Közbeszerzési Hatóság e mellett a fennmaradó 74%-ot is elemzi, hiszen abban ugyanúgy benne van a magyar emberek teljesítménye. Aki teljes képet szeretne kapni a magyar közbeszerzésekről, az forduljon hozzánk bizalommal - hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján.

Tovább erősödnek a hazai kkv-k

Tovább növekszik a magyar kis- és középvállalkozások térnyerése a hazai közbeszerzési piacon: a tavalyi évben 8.559 darab eljárást nyertek el, összesen 2.016 milliárd forint értékben – vagyis minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 darabot, minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból pedig 59 forintot a kkv-k vittek. Mindkét érték rekordnak számít az elmúlt 10 évet tekintve.

Tizenharmadára csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma

Az átláthatóság is tovább erősödött tavaly: a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma (HNT) 2019-re a 6 évvel ezelőtti érték tizenharmadára csökkent, amely a tavalyi évben 274 db ilyen típusú eljárást jelentett. A HNT egy sajátos közbeszerzési eljárásfajta, amely zárt körben zajlik, emiatt korlátozza a versenyt.

A közbeszerzési eljárások szabályos lefolytatásának biztosítása

A Közbeszerzési Hatóság célja a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos jogsértések megelőzése, és az eljárások szabályos lefolytatásának támogatása. Ennek érdekében egyrészt rendszeres képzéseket szervez a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberek számára, másrészt szigorú ellenőrzés során lektorálja az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a napi szerkesztésű hazai Közbeszerzési Értesítőben közzétételre kerülő hirdetményeket. A hirdetmények közzététele a közbeszerzések transzparenciájának záloga. A hirdetmények ellenőrzésével pedig a Hatóság jelentősen hozzájárul a közbeszerzési eljárások jogszerűségéhez, így csökkentve a jogorvoslatok számát.

„A Közbeszerzési Hatóság a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzési eljárások előkészítésének szigorú ellenőrzésére, figyelemmel arra, hogy tapasztalataink szerint a legtöbb eljárási hiba, korrigendum, valamint szabálytalan szerződésmódosítás a hibás előkészítésre, elsősorban a beszerzés tárgyát képező műszaki leírás hiányosságaira vezethető vissza. Szeretném hangsúlyozni, hogy az eredményes eljárás lefolytatásának alapja annak megfelelő előkészítése, ezért a Hatóság kiemelt figyelmet fordít a közbeszerzési eljárások szereplőinek képzésére, ezzel elősegítve a jogkövető magatartást, ezáltal a közpénzek átlátható és hatékony felhasználását” – emelte ki dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára.

Növekszik a szabálykövetők száma

A tavalyi évben 570 db jogorvoslati eljárás indult, összesen 673 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság.

Amennyiben súlyos jogsértést állapítunk meg, magasabb bírságot szabunk ki: ez abból is látható, hogy az egy érdemi jogorvoslatra jutó bírság összege a többszörösére nőtt az elmúlt években, a tavalyi 2.781.000 forint például a 2014-es érték több mint ötszöröse. Kisebb szabálytalanságok esetén rendszerint méltányos összegű bírságot szabunk ki. Ez a modell sikeresen működik, a közbeszerzési szereplők egyre szabálykövetőbbek, így tavaly már kevesebb bírságot kellett kiszabnunk, mint 2018-ban ” – fejtette ki dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke.

Hozzátette: a Döntőbizottság pernyertességi aránya az elmúlt években folyamatosan nőtt, 2019-ben már 92 százalék volt, vagyis a szervezet a döntései ellen indított bírósági felülvizsgálatokat – elenyésző kivétellel – rendre megnyeri.

A Közbeszerzési Hatóság Gyorsjelentése ezen a linken érhető el.

005.JPG 006.JPG 004.JPG 003.JPG 001.JPG 002.JPG

2020.02.12. Évértékelő sajtótájékoztató