Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Megyei Jogú Városok Szövetségének Jegyzői Kollégiumi Ülése

A Megyei Jogú Városok Szövetsége Szolnokon tartotta meg Jegyzői Kollégiumi Ülését, ahol a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs a közbeszerzési eljárásokat szabályozó jogszabályi környezet változásairól tartott előadást.

A Hatóság elnöke előadásában beszámolt a Kbt. módosításának legfőbb elemiről. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások szabályait is szigorították, melynek célja a HNT-k számának visszaszorítása. Statisztikai diagramok segítségével szemléltette, hogy az Uniós rezsimben a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma 327 db-ról, 180 db-ra csökkent 2015-ről, 2016-ra, a nemzeti rezsimben ez a szám 2676 db-ról 557 db-ra lecsökkent.

Részletesen kifejtette a Hatóság Szerződés Ellenőrzési Főosztályának tapasztalatait. A SZEF célja a szerződésszerű teljesítés megvalósításának ellenőrzése, valamint a közbeszerzési szerződések módosításának, annak jogalapjának az ellenőrzése. 2017. január 15-től a SZEF keretében működik a Kapacitásellenőrző Osztály, amely új feladatot jelent a Hatóság számára.

Bemutatta a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatai alapján megállapított legjellemzőbb jogsértéseket, melynek élén a hirdetmény közzétételi kötelezettség megsértése állt, azt pedig az alvállalkozók bejelentésének elmulasztása követett.

kép

Fotó: Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnökének előadása