Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Macedón szakmai delegációt fogadott a Közbeszerzési Hatóság elnöke

A Macedón Közbeszerzési Tanács elnökhelyettese, Zlatko Alekszov vezetésével járt delegáció a Közbeszerzési Hatóságnál. A találkozón Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke, valamint a Hatóság munkatársai adtak részletes tájékoztatást a magyar közbeszerzési rendszerről, a Hatóság feladatairól, működéséről.

A magyar közbeszerzési rendszer és a szabályozás, valamint a Közbeszerzési Hatóság feladatainak és munkájának megismerése volt a célja annak a 2016. november 7-én zajlott nemzetközi találkozónak, amelyen a Macedón Közbeszerzési Tanács elnökhelyettese és munkatársai, valamint Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és a Hatóság munkatársai vettek részt.

Zlatko Alekszov elöljáróban elmondta: örülnek a lehetőségnek, hogy megismerkedhetnek a magyar tapasztaltokkal. Új, ez év elején alakult szervezetként minden jó gyakorlat beépítésére nyitottak és reményeik szerint ez a találkozó is építi a hagyományosan jó macedón-magyar kapcsolatokat.

Rigó Csaba Balázs, a Hatóság elnöke átfogó előadásában részletesen ismertette a magyar szabályozást, a közbeszerzési rendszer szereplőit és feladataikat. Az elnök vázolta a legfrissebb közbeszerzési folyamatokat is: az elmúlt közel egy esztendőben mind az uniós, mind a nemzeti eljárásrendben döntő többségben – 60 százalékot meghaladóan – voltak a nyílt eljárások. Uniós eljárásrendben 8,72, míg a nemzeti eljárásrendben 4,33 volt az átlagos benyújtott ajánlatszám, 2015-höz képest a nemzeti eljárásrendben pedig mintegy ötödére esett a hirdetmény nélküli eljárások mennyisége.

A Hatóság elnöke hangsúlyosan szólt a tavaly életbe lépett törvényben kapott ellenőrzési feladatokról: a teljesítéseket a szakemberek nem csak a dokumentumok ellenőrzésével, hanem ha szükséges, helyszíni szemlével egybekötve vizsgálják meg az adott beruházás műszaki, jogi, közbeszerzés-szakmai körülményeit, akár a beépített anyagok, eszközök minőségének részletes vizsgálatát is magában foglalóan is. Az eddig indított több mint 190 ellenőrzés eredménye többek között 13 büntetőfeljelentés, 53 jogorvoslati eljárás, számos bejelentés a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé, valamint 2 esetben polgári peres keresetindítás szerződés semmisségének kimondására. Rigó Csaba Balázs az előadást követően a vendégek kérdéseire válaszolt.

A macedón szakemberek részletekbe menően megismerkedhettek a Közbeszerzési Hatóság feladataival: előadást hallgattak meg a Fenntarthatóság és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya, a Közszolgálati és Támogató Főosztály, a Hirdetménykezelési és Statisztikai Főosztály, valamint a Szerződésellenőrzési Főosztály tevékenységéről, valamint a hazai jogorvoslati rendszer működéséről. Az előadásokat követően számos kérdésre válaszoltak a magyar szakemberek.