Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] M4 autópálya kivitelezése: sorozatos jogsértések

Egyre súlyosabb és kiterjedtebb jogsértésre derül fény az M4 autópálya kivitelezési munkáival kapcsolatban. A Közbeszerzési Hatóság az utóellenőrzés során feltárt számviteli fegyelem megsértése, valamint közbeszerzési jogsértés miatt tesz feljelentéseket. E mellett panamai hátterű cégek is felbukkantak az alvállalkozói körökben, ami alapján a Hatóság bejelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodának is.

A tavaly elfogadott új közbeszerzési törvény alapján a Közbeszerzési Hatóság utóellenőrzést végez a közbeszerzési eljárásokban megkötött, már lezárult szerződésekkel kapcsolatban. Ennek célja a jogszerűség, valamint az átláthatóság biztosítása a közbeszerzések területén. Idén várhatóan közel félszáz projekt esik át a részletekbe menő ellenőrzéseken.

A 2016 első negyedévében ellenőrzött  beruházások között az M4 autópálya kivitelezési munkáinál fordultak elő a legnagyobb számban jogsértések.

A helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló, a számlák, a mögöttük álló teljesítések, a feladatban részt vevő gazdasági társaságok és az általuk elvégzett munka, valamint a kifizetett összegekre vonatkozó vizsgálatok során az eddigieken felül újabb és súlyosabb visszaélésekre bukkantak a szakemberek.

A Hatóság a számviteli fegyelem megsértése miatt tett feljelentésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál komplex adóvizsgálatot kezdeményezett.

Az ellenőrzés során – új elemként – alvállalkozóként bevont, panamai bejegyzésű társaságokra is fény derült, emiatt a Hatóság bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának.

Tekintettel arra, hogy az ellenőrzés a fővállalkozóktól az alvállalkozói lánc irányába halad, a projektben még további és kiterjedt vizsgálatokra számíthatnak az érintettek.

A Hatóság az említett lépéseken felül jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál az M4 kivitelezésében részt vevő alvállalkozók alkalmassági igazolásaival összefüggésben. Ugyancsak jogorvoslati eljárást indított egy másik közbeszerzés esetében a szerződés módosításával járó közzételi kötelezettség elmulasztása miatti jogsértés orvoslására.