Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Ülésezett a Közbeszerzések Tanácsa

2016. november 9-én tartotta idei utolsó rendes ülését a Közbeszerzések Tanácsa. A napirenden útmutatókkal kapcsolatos előterjesztések, a Közbeszerzési Hatóság munkájáról szóló tájékoztató, valamint új közbeszerzési biztos kinevezése szerepelt.

Idei évzáró utolsó rendes ülését tartotta a Közbeszerzések Tanácsa. A testület Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság, valamint a Tanács elnökének tájékoztató előterjesztésében több útmutató tervezetét tárgyalta.

Az elnök tájékoztatta a Tanács tagjait a Közbeszerzési Hatóság munkájáról, többek között a közbeszerzési eljárások alapján megkötött szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzési feladatairól. Az ide év első tíz hónapjában 200 ellenőrzést indított a Hatóság, melyből 138-at lezárt és amely alapján a Hatóság elnöke az alábbi intézkedéseket hozta:

  • 13 büntetőjogi feljelentés a Büntető Törvénykönyv megsértése miatt;
  • 53 jogorvoslati eljárás kezdeményezése a Kbt. megsértése miatt;
  • 5 törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése az illetékes cégbíróság felé
  • 2 bejelentés a Nemzeti Nyomozó Iroda felé panamai bejegyzésű cégek miatt;
  • 6 bejelentés a Gazdasági Versenyhivatal felé kartell gyanúja miatt;
  • 1 komplex adóvizsgálat kezdeményezése a NAV-nál;
  • 2 polgári peres keresetindítás szerződés semmisségének kimondása iránt.

A kezdeményezett jogorvoslati eljárások eredményeként a Közbeszerzési Döntőbizottság több mint 52 millió forint bírságot szabott ki.

A Közbeszerzési Hatósághoz az év első tíz hónapjában összesen 26 öntisztázás iránti kérelem érkezett, amelyből a Hatóság 9-et elutasított, 12-t pedig elfogadott. Két esetben a kérelmező visszavonta kérelmét, három vizsgálat folyamatban van. A Hatóság ez év november 8-ig 718 hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás iránti kérelmet bírált el, amelyből 38 esetben jogorvoslatot kezdeményezett.

A Hatóság elnöke – a Közbeszerzési Döntőbizottság elnökének javaslatára – a Közbeszerzések Tanácsa elé terjesztett egy új közbeszerzési biztost, akit a Tanács egyhangúlag kinevezett.