Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A Lánchíd Rádió eleget tett a Közbeszerzési Hatóság helyreigazítási kérelmének

2018. január 3-án a 24.hu és az ott megjelenő cikkre hivatkozva a Napi.hu internetes sajtótermék, illetve a Lánchíd Rádió hamis állításokat fogalmazott meg a Közbeszerzési Hatóság, illetve FAKSZ (Felelős Akkreditált Közbeszerzési Szaktanácsadó) alkalmazása kapcsán.

A Lánchíd Rádió Délutáni Hírjárat című műsorában az alábbi, valóságnak nem megfelelő állítások hangzottak el:

„Irreálisan sok pénzt, 5 milliárd forintot fizetett a Kormány közbeszerzési tanácsadóknak uniós pénzből. A Közbeszerzési Hatóság elnöke panaszt tett az Európai Bizottságnál, amely megbüntetheti Magyarországot. Az LMP szerint nyilvánvalóan pénzmosás történt. Klaub-Balogh Péter összefoglalója:

Rigó Csaba Balázs a Közbeszerzési Hatóság elnöke muníciót szállított az Európai Bizottságnak ahhoz, hogy ha akarja néhány milliárd forintra büntesse meg Magyarországot. Az állásfoglalás szerint a keretmegállapodások második részében egy un. felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót, azaz FAKSZ-ot alkalmazott a Kormány irreálisan sok pénzért 5 milliárd forintért.”

A Közbeszerzési Hatóság elnöke 2018. január 5-én kérelmet terjesztett elő a fenti közlés valótlan tartalmának helyreigazítása iránt. A szerkesztőség 2018. január 12-én kelt levelében elismerte a valótlan állításának tényét, és még ezen a napon az alábbi helyreigazító közleményt tette közzé:

„2018. január 3-án 16 órakor kezdődő Délutáni hírjárat című műsorunkban valótlanul állítottuk, hogy a Közbeszerzési Hatóság elnöke panaszt tett az Európai Bizottságnál, ezzel szemben a valóság az, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján található közleménye szerint a 24.hu megkeresésére sajtóválaszt adott az alábbi tartalommal, tekintettel arra, hogy a keretmegállapodás második része nem közbeszerzési eljárás, ajánlatkérőnek nem áll fenn a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, fax bevonására irányuló kötelezettsége, melytől függetlenül ezt megteheti. Tehát az ajánlatkérő nem jár el jogsértő módon, ha a keretmegállapodás második részeként a verseny újra nyitása során faxot vesz igénybe. Ugyanezen hírműsorunkban valótlanul állítottuk azt, hogy az állásfoglalás szerint a keretmegállapodások második részében egy úgynevezett felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadót, azaz faxot alkalmazott a kormány, irreálisan sok pénzért, ötmilliárd forintért. Ezzel szemben a valóság az, hogy ilyen tartalmú állásfoglalás nem került kiadásra sem a Közbeszerzési Hatóság, sem annak elnöke részéről.”

A műsorszolgáltató helyreigazító közleményét a Közbeszerzési Hatóság elnöke elfogadta.