Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Közös cél, hogy minél több közbeszerzés legyen fenntartható

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) annak érdekében, hogy közreműködjenek a fenntartható, zöld- és innovációs tárgyú közbeszerzések elterjesztésében.

A Közbeszerzési Hatóság elkötelezett a fenntarthatósági szempontok közbeszerzési eljárásokban való elterjesztése mellett, a KBKA pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy támogasson minden olyan kezdeményezést és szervezetet, amely Magyarország fenntarthatósági prioritásait helyezi előtérbe. E célok közös elérése céljából együttműködési megállapodást kötött dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és Csepreghy Nándor, a KBKA igazgatója 2020. szeptember 9-én.

„Elsődleges célunknak tekintjük a jogalkalmazók munkájának támogatását a közbeszerzések terén, melynek keretében nagy hangsúlyt fektetünk a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros szakmai együttműködésre” – jelentette ki dr. Kovács László. Hozzátette: az idén 25 éves Hatóság fenntarthatósági microsite-ján és a Napi közbeszerzés mobilapplikációban is folyamatosan közzéteszi az újonnan megjelenő zöld közbeszerzésekkel kapcsolatos tanulmányokat, publikációkat.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a KBKA elkötelezett a környezeti fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés és mindezek mellett a klímavédelem iránt, és ennek körében egyik kiemelt célkitűzése a közbeszerzések zöldítéséhez való hatékony hozzájárulás, amelynek elengedhetetlen lépése volt a Hatóság kiemelt szerepkörére figyelemmel a két szervezet szakmai együttműködésének kiépítése az érdemi eredmények elérése érdekében. A szakmai együttműködés mellett az Alapítvány a Hatóság által alapított Közbeszerzési Kiválósági Díj díjazottjainak támogatásában is részt vesz, illetve a két szervezet kifejezetten klímavédelmi témakörben további díj alapítását tervezi annak érdekében, hogy ösztönözzék a közbeszerzési piac résztvevőit a fenntarthatósági szempontok minél szélesebb körben történő figyelembevételére.

A két szervezet megállapodott abban, hogy a közös célok megvalósítása érdekében a fenntartható, zöld- és innovációs tárgyú közbeszerzéseket érintő jogszabályok értelmezésével, valamint joggyakorlatának alakulásával kapcsolatban konzultációkat tarthatnak. A Közbeszerzési Hatóság és a KBKA emellett közösen szervezett konferenciákat, műhely-beszélgetéseket és szakmai rendezvényeket, képzéseket is tervez.