Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Közel 100 jogorvoslati eljárást kezdeményezett szabálytalanságok miatt a Közbeszerzési Hatóság az idei első három negyedévben

2023 első kilenc hónapjában összesen 422 db jogorvoslati eljárást kezdeményeztek a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt szabálytalanságok miatt. Ebből 99 db indult a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezésére 129 különböző szervezettel szemben – derül ki a Közbeszerzési Hatóság harmadik negyedéves gyorsjelentéséből.

A Közbeszerzési Hatóság minden negyedév végén közzéteszi aktuális gyorsjelentését a magyarországi közbeszerzések alakulásáról. Az év első kilenc hónapjára vonatkozó összesített adatok szerint idén szeptember végéig a hazai ajánlatkérők összesen 5740 db eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, amelyek összértéke elérte az 1930,3 milliárd forintot.

2023 első három negyedévében viszonylag egyenletes volt a megoszlás az egyes beszerzési tárgyak között: míg az építési beruházások a közbeszerzések 37,6%-át, értékük szerint pedig 32,1%-át tették ki, addig az árubeszerzések az eljárások 34,2%-át, míg értékében 37,1%-át alkották. Az eljárások 28,2%-át a szolgáltatás-megrendelések jelentették, értékben ez 30,8%-ot tett ki. Az építési beruházások közbeszerzéseinek száma 2023 első három negyedévében mindössze 5,4%-kal múlta alul a tavalyi év azonos időszakának adatát, ugyanakkor az építési beruházások értékében már jelentősebb visszaesés volt megfigyelhető.

A vizsgált időszakban a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezte arányaiban a legtöbb hivatalból indított jogorvoslati eljárást. A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt 2023 első kilenc hónapjában összesen 422 db jogorvoslati eljárás indult különböző közbeszerzési szabálytalanságok miatt. Ezek közül 182 db eljárás indult hivatalból, tehát a közbeszerzések jogszerűségét, tisztaságát felügyelő intézményrendszerhez köthető szervezetek kezdeményezésére. A hivatalból indított eljárások több mint felét – összesen 99 db-ot, pedig maga a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezte, ezzel a szervezet fejti ki a legaktívabb tevékenységet a hazai közbeszerzések szabályosságának biztosítása érdekében.

„A Közbeszerzési Hatóság intenzív munkát folytat azért, hogy a közbeszerzési eljárások lefolytatása a jogszabályoknak megfelelően valósuljon meg. Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, amit a friss adatok is tükröznek: szeptember végéig a munkatársaim 20.242 db közbeszerzési hirdetmény ellenőrzését végezték el, többek között annak érdekében, hogy már a nulladik lépésnél, a kiírások megjelenését megelőzően biztosítsuk az eljárások jogszabályoknak való megfelelését. A megelőzés mellett a megkötött közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának vizsgálatára, tehát az utólagos kontrollra is jelentős erőforrást fordítunk. Ellenőrzési munkánknak köszönhetően idén az első három negyedévben 99 esetben kellett jogorvoslati eljárást kezdeményeznie a Közbeszerzési Hatóságnak összesen 129 szervezettel szemben a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amivel a hivatalbóli jogorvoslat kezdeményezésére jogosított szervek közül magasan a Hatóság a legaktívabb ezen a téren” – hívta fel a figyelmet Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Biztosított a verseny

A közbeszerzési verseny lényeges indikátora az egy eljárásra érkező ajánlatok átlagos száma: ez 2023 első három negyedévében 7,8 darab volt, ami közel másfél ajánlattal meghaladja az előző év azonos időszakának adatait. Ez a mutató évek óta magas szinten áll, ami azt jelzi, hogy a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan biztosított.

fenntart.44444444444444

Egyre nagyobb hangsúly a fenntarthatóságon

A környezetvédelmi és a szociális szempontot tartalmazó közbeszerzések számának és értékének aránya a nemzeti eljárásrendben 2023 első három negyedévében jelentősen növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami jól jelzi, hogy az ajánlatkérők nagyobb figyelmet fordítanak a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a hazai közbeszerzésekben.

A Közbeszerzési Hatóság változatlanul kiemelt céljának tekinti a fenntarthatósági (környezetvédelmi és szociális) szempontok érvényesülésének elősegítését a magyarországi közbeszerzések terén, amelyek a környezetvédelem, a klímavédelem és a gazdasági fenntarthatóság erősítéséhez is hozzájárulhatnak.

fenntart.33333333333333333