Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Közbeszerzési Expó 2023: kiterjedt ellenőrzési mechanizmus a hazai közbeszerzések szabályosságáért

A Közbeszerzési Hatóság összetett ellenőrzési rendszerrel biztosítja a magyarországi közbeszerzések törvényességét. A szervezet egyik legfontosabb eszköze a prevenció, ennek érdekében nagy hangsúlyt fektet a szakmai párbeszédre és tudásmegosztásra. Ebből a célból rendezte meg a Hatóság a Közbeszerzési Expó 2023 elnevezésű interaktív rendezvényét, ahol a résztvevők kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a közbeszerzésekkel kapcsolatos, legfontosabb aktuális kérdéseket, illetve több, mint 20 szervezet saját standdal is kitelepült kiállítóként.

A Közbeszerzési Hatóság október 19-én rendezte meg Közbeszerzési Expó nevű interaktív szakmai rendezvényét a közbeszerzések területén működő legjelentősebb szakmai szervezetek részvételével a Ludovika Campuson. A Hatóság évek óta kiemelt figyelmet fordít a jogalkalmazók támogatására, valamint a közbeszerzésekben részt vevő gazdasági szereplők közötti szakmai párbeszéd és tudásmegosztás erősítésére.

A látogatók több, mint 20 szakmai szervezet standját is felkereshették, ahol lehetőség nyílt az érdeklődők kérdéseinek megválaszolására, illetve a kiállító szervezetek tevékenységének közérthető, újszerű bemutatására. A szabadon látogatható kiállítói szekció mellett azok, akik arra előzetesen regisztráltak, kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt - ez utóbbi egyben a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók (FAKSZ) kötelező képzésének a részeként valósult meg.

„Azt valljuk, hogy az eredményes, a közérdeket szolgáló közbeszerzések megvalósulásához elengedhetetlen a szakmai párbeszéd. Ahhoz pedig, hogy a közbeszerzések szabályosak legyenek és valóban a közérdeket szolgálják, mindenekelőtt szigorú és következetes ellenőrzésekre van szükség. Mi, a kollégáimmal ebben a szellemben végezzük a munkánkat. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy ez a munka csak akkor lehet igazán sikeres, ha szövetségeseink, partnereink vannak ebben a feladatban. Többek között ezért is szervezünk időről időre olyan rendezvényeket, mint ez a mai, hiszen a tudás megosztása, a szakmai tapasztalatcsere segíti a közbeszerzések hatékony megvalósulását. Ez mindannyiunk közös érdeke” – hívta fel a figyelmet Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A kerekasztal-beszélgetések idén olyan aktuális kérdésekkel foglalkoztak, mint az új hirdetményminták és azok technikai aspektusai, az összeférhetetlenség, valamint a közbeszerzések fenntarthatósági szempontjai.

A szakkiállításon a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság mellett önálló standdal vett részt az Állami Számvevőszék, a Digitális Kormányzati Ügynökség, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Gazdasági Versenyhivatal, az Integritás Hatóság, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság és az Egészségügyi Szolgáltató Zrt., a Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Miniszterelnökség és az Új Világ Nonprofit Kft., a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, az Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága.