Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Környezettudatos közbeszerzés: új követelmények gyakorlati útmutatóval

Az Európai Bizottság júniusban közzétette az irodaépületek, valamint a közutak  tervezésére, kivitelezésére és üzemeltetésére vonatkozó új egységes zöld közbeszerzési követelményrendszereket. A dokumentumok célja, hogy segítséget nyújtsanak azon ajánlatkérőknek, akik  építési, illetve felújítási munkákra vonatkozó beszerzéseiket környezettudatos és  költséghatékony módon kívánják megvalósítani.

Az épületek energiahatékonyságát biztosító alap- illetve átfogó követelményrendszer kidolgozásán túl  a Bizottság több, a körforgásos gazdaság megvalósítását elősegítő szempontot is megfogalmazott, így például az újrafeldolgozott építőanyagok használatára, illetve a bontási hulladékok csökkentésére vonatkozóan.

A követelményrendszerek kialakításán túl a Bizottság beszerzési gyakorlati útmutatóval is segíti a közbeszerzési szereplők munkáját. Az dokumentumok jelenleg angol nyelven érhetők el a Bizottság honlapján ( http://ec.europa.eu/environment/gpp/eu_gpp_criteria_en.htm ), a magyar nyelvű hivatalos fordítás elkészülte a közeljövőben várható.