Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A KH és a Nógrád Megyei Kormányhivatal közös konferenciát tartott

A Közbeszerzési Hatóság és a Nógrád Megyei Kormányhivatal közös szakmai konferenciát szervezett. A Salgótarjánban megrendezett konferencián ünnepélyes keretek között aláírásra került a Közbeszerzési Hatóság és a Nógrád Megyei Kormányhivatal közötti Együttműködési Megállapodás. A dokumentumot Rigó Csaba Balázs a Közbeszerzési Hatóság elnöke és dr. Szabó Sándor a Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott látta el kézjegyével.

A konferenciát dr. Szabó Sándor kormánymegbízott nyitotta meg. Beszédét a közös gyökerek kiemelésével és ápolásának fontosságával kezdte, hiszen Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke is Nógrád megyei származású. Kiemelte, hogy a közbeszerzési törvény módosítása különösen aktuálissá teszi a hasonló jellegű tájékoztató konferenciák szervezését és az együttműködési megállapodás aláírását. Az egyszerűen és szakszerűen lefolytatott közbeszerzési eljárásokhoz elengedhetetlen az aktív kommunikáció az érintett szervezetek között. Elmondta, hogy a Nógrád Megyei Kormányhivatal tavaly nem kevesebb, mint 31 közbeszerzési eljárást folytatott le, amelyből 18 eljárás EU-s projektekhez kapcsolódott.

kép

Fotó: dr. Szabó Sándor a Nógrád Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott

Az együttműködési megállapodás jelentősége a közös célok megvalósításában rejlik. Az együttműködési megállapodás aláírásával lehetőség nyílt arra, hogy mindkét fél segítse egymást a közbeszerzési szakmai kérdésekben és közbeszerzési jogszabályok értelmezésével kapcsolatos konzultációt tarthatnak. A megállapodás rögzíti, hogy a felek közös konferenciákat szervezhetnek. A megállapodás megkötésével kihangsúlyozták, hogy a Hatóság független szervként segíti a Kormányhivatal közbeszerzési eljárásait a jogértelmezéssel kapcsolatos szakmai kérdésekben.

kép

Fotó: dr. Szabó Sándor átveszi az Együttműködési Megállapodást Rigó Csabától

Rigó Csaba Balázs beszédében kiemelte, hogy habár a Közbeszerzési Hatóság független a Kormánytól, de nem független a jó kormányzástól. Ezért is rendkívül fontos az együttműködés a megyei kormányhivatalokkal. Elmondta, hogy a közbeszerzési törvény változásai miatt különösen aktuális az önként vállalt feladatként létrehozott Közbeszerzési Akadémia, melynek keretein belül párbeszéd alakulhat ki jogalkalmazók között.  A szolgáltató hatóság szemléletet tovább kívánja erősíteni az ügyfélbarát ügyintézéssel, a bürokrácia csökkentésével, valamint az új típusú kommunikációval. A Hatóság új, kötelező feladatait is ismertette: az öntisztázást, a szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzését és a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások szigorúbb ellenőrzését.

kép

Fotó: Rigó Csaba Balász a Közbeszerzési Hatóság elnöke

Dr. Kovács László, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője előadásában kiemelte, hogy az irányelvek cikkszámainak viszonylatában egyszerű, átlátható közbeszerzési törvényünk van, habár maga a közbeszerzés mindig is bonyolult terület lesz. Előadásában kihangsúlyozta, hogy Magyarország ültette át először Európában mindhárom irányelvet és az Európai Bizottság álláspontja szerint a transzparencia 100%-os Magyarországon.

kép

Fotó: Dr. Kovács László, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője

További fontos szakmai információkba avatta be a jelenlévőket dr. Szeiffert Gabriella, a Közszolgálati és Támogató Főosztály főosztályvezető-helyettese. Előadásában a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokkal kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg. Ezt követően dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke a döntőbizottság aktuális döntéseiről és a közbeszerzési jogorvoslatokról tájékoztatta a közönséget. dr. Molnárfi István, a Szerződésellenőrzési Főosztály vezetője a közbeszerzési szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzéséről tartott informatív előadást. Végezetül dr. Varga Ágnes „ESPD, E-CERTIS, gyakran ismételt kérdések a nyilatkozati elvvel és igazolások benyújtásával összefüggésben” című előadásával zárta a konferenciát.

A Salgótarjánban megrendezésre került konferencia volt az első szakmai konferencia, amit a Közbeszerzési Hatóság egy Kormányhivatallal közösen szervezett, jelesül a Nógrád Megyei Kormányhivatallal. Tekintettel a töretlen érdeklődésre, a jövőben további Kormányhivatalokkal együttműködve kihelyezett konferenciákat szervezünk a közszolgálatiság jegyében.

Közbeszerzési Hatóság Titkársága