Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A KH elnöke az ÉVOSZ tanácsülésén tartott előadást

Az ÉVOSZ tanácsülésén tartott a közbeszerzési szabályozást érintő jelentős változásokról előadást Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. A tanácsülésen szintén meghívott előadóként részt vett Dauner Márton, a Miniszterelnökség Építésjogi és Hatósági Főosztályának vezetője. Megnyitó beszédében, Koji László az ÉVOSZ elnöke kiemelte, hogy az építési vállalkozók számára különösen fontos a hatályos jogszabályi környezet megismerése.

Dauner Márton, a Miniszterelnökség Építésjogi és Hatósági Főosztályának vezetője beszédében kiemelte az építészetpolitikát érintő jogszabályváltozások lényeges elemeit. A kivitelezőket érintő jogszabályi kötelmek alapos megismeréséhez segítséget nyújt a nemrég elérhetővé vált http://epiteszetpolitika.hu/ oldal is. A közelmúltban bevezetett építési vállalkozókat érintő legfontosabb jogszabályi könnyítés az volt, hogy az általában több hónapig húzódó építési engedély beszerzés egyszerű bejelentéssel 15 napra rövidült, és a 16. napon már megindítható a kivitelezés. Az ÉVOSZ honlapján ( http://www.evosz.hu/ ) elérhetőek mintaszerződések, amelyek szintén a folyamatok gyorsítását segítik.

kép

Fotó: Dauner János a Miniszterelnökség Építésjogi és Hatósági Főosztályának vezetője és Koji László az ÉVOSZ elnöke

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, előadásának elején kiemelte, hogy az ÉVOSZ tagszervezeteinek mindegyike érintett a közbeszerzés területén valamilyen módon. Fontos információként megosztotta, hogy a Közbeszerzések Tanácsának a 2017. február 8-án tartott ülésén több fontos irányadó útmutatót is elfogadtak .

A közbeszerzésekben elköltött összeg évről-évre nő, jelenleg a közbeszerzések 52,4 %-a építési beruházás. Ezért is elengedhetetlen, hogy a Közbeszerzési Hatóság részben ellenőrző, másfelől támogató funkciói kölcsönösen segítsék egymást olyan szakmai szervezetekkel, mint az ÉVOSZ. Az Elnök előadásában rámutatott, hogy 2017-ben, amelyet a minőség évének szán, még fontosabb lesz a gyakorlati anomáliák gyűjtése és kezelése, hiszen 1000 milliárd forintnyi közbeszerzés érintett vállalkozási szerződések mentén építőipari teljesítményekkel.

kép

Fotó: A Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs és Koji László, az ÉVOSZ elnöke