Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Két új zöld útmutatót fogadott el a Tanács

2022 decemberében a magyar kormány elfogadta Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiáját, mely olyan eszközök és ösztönzők kialakítását irányozta elő, amelyek a zöld közbeszerzési gyakorlat kialakulását támogatják. A korábbi években végzett ezirányú tevékenysége alapján a Közbeszerzési Hatóság a stratégia értelmében zöld közbeszerzési szempontok alkalmazásának segítése érdekében kompetencia centrumként folytatja fenntarthatósági tevékenységét. A stratégiában foglaltak alapján a Közbeszerzési Hatóság keretében működő Tanács a hazai gyakorlati alkalmazás elterjedését útmutatók kiadásával segíti.

A Tanács két új zöld útmutatót fogadott el: a beltéri takarítási szolgáltatások, valamint a grafikai papírok zöld közbeszerzéséről szóló útmutatót.

A beltéri takarítási szolgáltatások tekintetében készített útmutató célja megkönnyíteni az ajánlatkérők számára e szolgáltatások zöld közbeszerzésének gyakorlati megvalósítását. Ennek érdekében az útmutató átfogóan bemutatja a hazai takarítási szolgáltatásokkal kapcsolatos közbeszerzési sajátosságokat, felmerülő problémákat, a magyar takarítási szektor sajátosságait, a takarítási szolgáltatásokra kidolgozott uniós zöld közbeszerzési követelményeket és az irányadó ökocímkéből levezethető kritériumokat, valamint uniós és hazai jó gyakorlatokat.

A grafikai papírok zöld közbeszerzésére vonatkozó útmutató e termékek zöld közbeszerzésének gyakorlati megvalósításának megkönnyítése érdekében ismerteti a másoló és grafikai papírokra irányadó uniós zöld közbeszerzési követelményeket, az ismert uniós és hazai jó gyakorlati példákat, és az ezekből levonható következtetéseket.

A Közbeszerzési Hatóság bízik abban, hogy e két útmutató nyomán egyre több közbeszerzési eljárásban alkalmaznak majd az ajánlatkérők környezetvédelmi szempontokat.