Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Hatékonyabb jogalkalmazás

A jogkövető magatartás és a jogalkalmazás elősegítése érdekében újabb együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság, ezúttal az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével.  A két szervezet elnöke által aláírt dokumentum célja egy erős közbeszerzési szakmai platform megteremtése és ezzel az IKT-vállalatok közbeszerzési jártasságának növelése.

Az új közbeszerzési törvény alapján megújult hatóság egyrészt ellenőrzési, másrészt támogató funkciókat lát el. Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke az aláírás alkalmából kiemelte a jogalkalmazás elősegítésére végzett munkát, amely számos elemet foglal magában. E körbe tartoznak az együttműködési megállapodások, valamint azok a szakmai rendezvények is, amelyek a közvetlen tapasztalatok megvitatására szolgálnak. A Hatóság többek között ezért is indította el az év elején a nagy érdeklődéssel kísért Közbeszerzési Akadémiát – emlékeztetett Rigó Csaba. A gördülékeny jogalkalmazás gazdasági érdek is, hiszen a közbeszerzések a hazai össztermék legalább öt százalékát teszik ki, így fontos, hogy a jogalkalmazók a lehető legjobb tudással és stabil feltételrendszerben végezhessék tevékenységüket – zárta szavait a Hatóság elnöke.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tagszervezeteinek jelentős része érintett magyar vagy nemzetközi közbeszerzésben. Az IKT-közbeszerzések az érintett termékek és szolgáltatások sajátosságai miatt eleve nehéz területnek számítanak, ezért különösen fontos, hogy az értékelési és ellenőrzési szempontok és azok alkalmazása a közbeszerzési folyamatok során egységes legyen – hívta fel a megállapodás jelentőségére a figyelmet Laufer Tamás IVSZ-elnök.

A most aláírt együttműködési megállapodás keretében a két fél kölcsönösen szakmai támogatást nyújt egymásnak mind a jogszabályok értelmezésével kapcsolatban, mind a képzési területeken. A megállapodás emellett olyan szakmai fórumot teremt, ahol a két szervezet szakértői közvetlenül megvitathatják a jogalkalmazás gyakorlati tapasztalatait, közvetlen visszajelzésekkel és javaslatokkal élve. A konzultációk és szakmai egyeztetések általános jogkérdésekkel foglalkoznak és nem érinthetnek konkrét jogorvoslati ügyeket, eljárásokat.