Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Gyorsjelentés: növekedésnek indult a közbeszerzési piac az idei első negyedévben

Az idei év első negyedévében közel 8%-kal bővült a hazánkban lefolytatott közbeszerzések összértéke 2020 azonos időszakához képest. A közbeszerzési piac tehát az eljárások teljes tavalyi évre vetített 5%-os összértékcsökkenése után jelentős növekedést mutat, és túlszárnyalta a koronavírus-válság által már részben érintett tavalyi első negyedéves eredményeket. A teljes nemzetgazdaság szempontjából pozitív trend továbbra is töretlen: a mikro-, kis- és középvállalkozások egyre nagyobb szerepet játszanak a közbeszerzésekben. Az idei első negyedévben minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 71-et kkv-k vittek el, ami a 2019 és 2020 azonos időszakára vonatkozó eredményeket is meghaladja.

Közzétette 2021 első negyedévére vonatkozó gyorsjelentését a Közbeszerzési Hatóság , melyben a szervezet az idei első negyedév adatai, eredményei alapján mutatja be a közbeszerzési piac alakulását, főbb trendjeit, jellemzőit. Az elemzés külön hangsúlyt fektet a magyarországi közbeszerzési verseny, a fenntarthatósági szempontok érvényesülése és a hazai kkv-szektor közbeszerzésekben való eredményességének vizsgálatára.

A jelentés megállapítja, hogy az idei év első negyedévében 1819 db közbeszerzési eljárást folytattak le eredményesen hazánkban, melyeknek összértéke közel 716 milliárd forintot tett ki. Ez az eljárások darabszámát tekintve ugyan csökkenést jelent az előző két év azonos időszakával összevetve, viszont a beszerzések összértékét tekintve már közel 8%-os bővülés volt tapasztalható a tavalyi első negyedévhez képest (664 milliárd forint).

„Az idei első negyedév számai azt mutatják, hogy a vírus miatt tavaly bekövetkezett megtorpanást követően újra növekedett a közbeszerzések összértéke, ami az egész gazdaság teljesítménye szempontjából fontos, hiszen így több forrás áramlik a gazdasági szereplőkhöz, növelve a sokszorozó hatást. Fontos célunk a közbeszerzési verseny biztosítása és folyamatos erősítése, és úgy tűnik, jó úton járunk, hiszen egyre több vállalkozás indul a közbeszerzési tendereken, és egyre nagyobb szeletet tudnak magukénak tendernyertesként a gazdaság motorját jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások” – emelte ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság

A Közbeszerzési Hatóság széleskörű és átfogó programmal segíti elő a fenntarthatósági szempontok érvényesülését a hazai közbeszerzésekben. Ennek fontosságát a hazai piaci szereplők, az ajánlatkérők is egyre inkább felismerik. Példaként említhető, hogy az idei első negyedévben a zöld szempontokat is tartalmazó, nemzeti eljárásrendben lebonyolított közbeszerzési eljárások aránya értékben és az eljárások számát tekintve is meghaladta a teljes volumen 11%-át.

A járvány sem törte meg a kkv-k lendületét

A teljes magyar nemzetgazdaság szempontjából pozitív az a trend, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások töretlenül aktívak a közbeszerzések terén. Az első negyedévben lefolytatott összes közbeszerzés közel 86%-ában vett részt nyertesként kkv, míg ezeknek az eljárásoknak az összértéke megközelíti a teljes volumen 71%-át. Így elmondható, hogy minden közbeszerzés keretében elköltött 100 forintból 71-et kkv-k vittek el, ami 2019 és 2020 azonos időszakához viszonyítva növekedést jelent.

Erős a versenyhelyzet a közbeszerzésekben

A közbeszerzési eljárások terén továbbra is intenzív versenyhelyzet tapasztalható, amit több tényező is alátámaszt. Egyrészt mind a darabszámot, mind az összértéket tekintve az egyajánlatos eljárások terén csökkenés következett be : a tavalyi év első negyedévéhez képest idén 119 db-bal kevesebb ilyen eljárást folytattak le, valamint értékük 12,8 milliárd forinttal csökkent 2020 első negyedévéhez képest.

A közbeszerzési verseny másik kiemelt jellemzője a hirdetmény nélküli tárgyalásos (HNT) eljárások arányának alakulása. 2020 első negyedévéhez képest ezen típusú eljárások száma és összértéke is csökkent az idei első negyedévben (idén 20 db-bal volt kevesebb, miközben értékük több, mint 5 milliárd forinttal volt alacsonyabb). A nemzeti eljárásrenden belül a HNT-k számaránya továbbra is kimondottan alacsony, 1% körüli szinten stagnál, miközben értékarányuk az előző évek azonos időszakaihoz hasonlóan még ennél is alacsonyabb, mindössze 0,3%-ot tett ki. Az uniós eljárásrendben a HNT-k szám- és értékaránya folyamatosan csökkenő tendenciára utal, ezen mutatók 2021 első negyedévében jelentősen alacsonyabbak voltak, mint a korábbi évek azonos időszakaiban: a csökkenés mértéke az uniós eljárásrendű HNT-k számarányában például elérte a 2,7 százalékpontot a tavalyi év első negyedévének adatához képest.

Az egy közbeszerzési eljárásra jutó ajánlatok átlagos száma 2021 első negyedévében meghaladta a 6,5 darabot, ez magasabb a korábbi évek azonos időszakában tapasztaltakhoz képest (2020 I. negyedév: 5,9 db; 2019 I. negyedév: 5 db ajánlat átlagosan eljárásonként).