Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Fókuszban az egyházi fejlesztések

A Közbeszerzési Hatóság szakmai konferenciát szervezett annak érdekében, hogy a magyarországi hitközösségek minél több és minél hatékonyabb közösségi célú fejlesztést tudjanak megvalósítani közbeszerzések keretében.

A konferencia szükségességét a tavalyi adatok is alátámasztották: 2017-ben az előző évhez képest közel hatszorosára, 42,8 milliárd forintra nőtt  Magyarországon az egyházi fejlesztésekre irányuló közbeszerzések összértéke, míg az eljárások darabszáma több mint kétszerese a 2016-os értéknek. Az idei eredmények várhatóan a 2017-es számokat is felülmúlják majd: a Hatóság adatai szerint március 25-ig már több mint 11 milliárd forint értékben folytattak le a magyarországi történelmi egyházak közbeszerzéseket.

A rendezvényen a Hatóság az egyházak képviselői mellett az érdeklődő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókkal osztotta meg tapasztalatait az egyházi beszerzések során észlelt problémákkal kapcsolatban: kiemelt hangsúlyt kapott a részekre bontás tilalmával kapcsolatosan kialakult joggyakorlat ismertetése, emellett szó esett a Hatóság ellenőrzési gyakorlatáról, valamint a Közbeszerzési Döntőbizottság által tapasztalt tipikus jogsértésekről is.

Balog Zoltán hangsúlyozta: „Az egyházak egyre nagyobb mértékben és egyre több területen vesznek részt az állam, a társadalom életében, ez pedig folyamatos tanulást kíván mind az egyházak, mind pedig az állami hivatalok részéről. A kormány egyházpolitikájának célja, hogy olyan eszközöket bocsásson az egyházak rendelkezésére, amelyek maguk is jövedelemtermelők. A közszolgálatban az egyházaknak az állampolgárok igényeihez és a saját erejükhöz mérten kell részt venniük, az államnak pedig az a dolga, hogy rendelkezésükre bocsássa az eszközöket e munkához.”

„A Közbeszerzési Hatóság rendszeresen szervez konferenciákat, workshopokat annak érdekében, hogy a legfrissebb információkról tájékoztassa a hazai közbeszerzési szakembereket. A hazai történelmi egyházak fennmaradása, zavartalan működése és folyamatos fejlesztése fontos terület a közbeszerzési szegmensen belül, így örömmel tölt el, hogy most olyan fontos tapasztalatokat, ismereteket oszthattunk meg közbeszerzési szakemberekkel, amelyek elősegítik a hazai egyházak további közösségi célú fejlesztéseit, beruházásait – emelte ki Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

2018.04.05.