Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Fenntarthatósági témájú pályázatokat ismert el a Közbeszerzési Hatóság

Harmadik alkalommal adta át a Közbeszerzési Hatóság az általa alapított Közbeszerzési Nívódíjat és Közbeszerzési Kiválósági Díjat. Fenntarthatósági, zöld, szociális szempontokat előtérbe helyező témakörben pályázhattak a közbeszerzési szereplők, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók, illetve a felsőoktatási intézmények hallgatói. A jubiláló szervezet idén Pro Procurationem-díjat is osztott, amellyel a közbeszerzések területén folytatott tudományos vagy szakmai tevékenység körében elért kiemelkedő eredményeket vagy a hosszútávon elkötelezett, magas színvonalon folytatott munkásságot ismeri el.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke örömét fejezte ki, hogy idén jóval több pályázat érkezett, mint a megelőző években. „Ez is azt jelzi, hogy egyre jobban előtérben kerülnek a fenntartható közbeszerzések, de ez a tendencia még nem ad okot arra, hogy elégedetten hátradőlhessünk. Éppen ezért az edukáció ezen a területen is nagyon fontos, és kiemelt szerepet fog játszani a Hatóság 2021-es évében is.”

Közbeszerzési Nívódíj 2020

2020-ban a Közbeszerzési Nívódíjra olyan közbeszerzési eljárással lehetett pályázni, melynek során a pályázó fenntarthatósági (zöld, szociális vagy innovatív) célokat előmozdító szempontokat érvényesített, és azok meg is valósultak. Három kategóriában lehetett pályázni: árubeszerzés, szolgáltatás-megrendelés, építési beruházás.

Az építési beruházás kategóriában megosztva kapta a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.  (a 83. sz. 2x2 sávos főút Pápa-Győr közötti szakaszának kivitelezése) és az Autóipari Próbapálya Zala Kft. (a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya II. ütemének megvalósítására irányuló közbeszerzési eljárása) a díjat.

A szolgáltatás-megrendelés kategóriábanDebrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának (az Innováció a Debreceni Strandfürdő tervezésére irányuló közbeszerzési eljárásban című) pályázata kapta a díjat.

Az árubeszerzés kategóriában pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (a Személygépjármű kisflotta beszerzés című) pályázata nyerte el az elismerést.

Közbeszerzési Kiválósági Díj 2020

A kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai munkásság elismerésére hirdetett díjra fenntarthatóság közbeszerzési témában készült szakdolgozattal, évfolyamdolgozattal vagy tanulmánnyal díjazással két kategóriában (FAKSZ, felsőoktatási intézmények tanulói) lehetett pályázni.

Az idei három témakör és a nyertesek:

1., A fenntarthatósági szempontok alkalmazása a közbeszerzési eljárásokban témakörben

Kovács László első helyezést ért el

dr. Fáskerty Éva Katalin második helyezést ért el

Tamás Adrienn harmadik helyezést ért el

2., Jogorvoslat a közbeszerzési eljárásokban témakörben

dr. Matécsa Bence első helyezést ért el

Rácz Balázs második helyezést ért el

Kovács-Fegyverneki Nelli harmadik helyezést ért el

3., A közbeszerzési szabályok alkalmazásának problémái és megoldásai témakör

Ferge Péter első helyezést ért el

Kaczkó Stella második helyezést ért el

A felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó kategóriában érkezett pályázatok közül Rácz Gabriella nyerte el a díjat. „A fenntarthatósági szempontok alkalmazása a közbeszerzési eljárásokban” témakörben beküldött, #aZegyéndÖntéseazéLhetőjövőzáloga:D című dolgozatával.

Pro Procurationem-díj 2020

A jelölőbizottsági tagok 2020. december 10-ig tehettek javaslatot az általuk a díjra érdemesnek tartott személyekre. A beérkezett szavazatok alapján a Pro Procurationem-díjat 2020. évben dr. Dezső Attila ügyvéd nyerte el, mert eddigi pályafutása során kiemelkedő közbeszerzési eredményeket ért el, emellett magas színvonalú munkájával a szakma elismerését is kivívta.

Nyerteseink a pályázatban kiírt tárgyi és anyagi juttatásban részesültek.