Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság: 28 esetben manipulálhatták a közbeszerzéseket

Október 9-én versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban bűntette miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

A Közbeszerzési Hatósághoz közérdekű bejelentés érkezett, amelyben felhívták a szervezet figyelmét arra, hogy vélhetően csaknem 30 közbeszerzés esetében merülhetett fel versenykorlátozó megállapodás gyanúja, és így összesen közel 1 milliárd forintnyi közpénz került valódi verseny nélkül elköltésre.

A gyanú szerint az ország számos pontján kerülhetett sor összehangolt ajánlattételre. Gyanúra adott okot, hogy az ajánlatkérők jellemzően a teljesítés helyétől jelentős földrajzi távolságra lévő székhelyű cégeket hívtak fel ajánlattételre, ami szokatlan olyan építési beruházások esetében, mint például egy helyi útfelújítás vagy szennyvízkezelés. A forgatókönyv 28 esetben szinte ugyanaz volt: szinte egyeznek a gazdasági szereplők, egyezik a közbeszerzési tanácsadó, és az eljárások is nagyon hasonló, egyforma mintázatot mutatnak, ráadásul valamennyi alkalommal ugyanaz volt a nyertes.

A Hatóság megvizsgálta a közérdekű bejelentést: álláspontja szerint közbeszerzési jogi, versenyjogi és büntetőjogi vizsgálat is indokolt az ügyekben.

A közbeszerzési jogi szempontú vizsgálatot a Közbeszerzési Hatóság lefolytatta: a Kbt. megsértése miatt jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A versenyjogi szempontok szigorú vizsgálata érdekében áttette a versenyhivatalnak az ügyeket, a büntetőjogi vizsgálat érdekében pedig a BRFK-nál tett feljelentést.