Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Felelősen a jogszerű közbeszerzésekért: szerződések nagyító alatt

A közbeszerzések hatékonyságának biztosítása érdekében a Közbeszerzési Hatóság a közpénzek elköltésének felelős módját 2015. novembere óta egy európai szinten is egyedülálló eszközzel, a közbeszerzési szerződések teljesítésének ellenőrzésével is erősíti. A módszer lényege, hogy a Hatóság nemcsak az eljárások jogszerű kiírását és lefolytatását ellenőrzi szigorúan, hanem akár helyszíni szemlét alkalmazva a szerződések megfelelő teljesítését is.

A Közbeszerzési Hatóság a tavalyi év során összesen 107 hatósági ellenőrzést folytatott le a közbeszerzési szerződések módosítása és teljesítése, valamint az ajánlatkérők által bejelentett szerződésszegések kapcsán, amelynek keretében 55 esetben kezdeményezett jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt. Az eljárások keretében a Döntőbizottság közel 500 millió forint értékben szabott ki bírságot, többségében ajánlattevőkre.

„A szerződésellenőrzés egy nemzetközileg is egyedülálló jó gyakorlat, amely erős eszközt jelent a közbeszerzések hatékonyságának további növelése érdekében. Minden rendelkezésünkre álló lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy biztosítsuk a közpénzek felhasználásának 100 százalékos átláthatóságát. Ennek érdekében indítottuk Napi Közbeszerzés nevű mobilalkalmazásunkat is, amelyben egy gombnyomásra elérhetőek a Hatóság weboldalán megtalálható információk, beleértve a napi rendszerességgel megjelenő Közbeszerzési Értesítőt, illetve az eljárások eredményeit is” - hívta fel a figyelmet Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Dr. Zámbó Péter dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Bűnügyi Főigazgatósága (BFIG) főigazgató helyettese a Hatóság 2018. április 19-én „Szerződések nagyító alatt” című konferenciáján bemutatta a BFIG bűnügyi stratégiáját és eredményeit. Kiemelte, hogy a középtávú bűnügyi célkitűzések következetes megvalósításával a NAV nyomozóhatósága sikeresen lép fel a bűnszervezetek felszámolása területén, amelyek jellemzően költségvetési csalás elkövetésével jelentős károkat okoznak a magyar és uniós költségvetésnek. A közbeszerzésekkel, az uniós támogatásokkal való visszaélések tipikusan a költségvetési csalás valamely elkövetési magatartását merítik ki. A gazdasági szervezett bűnözés elleni fellépés sikere a feladataik ellátása során érintett hatóságok közötti párbeszéd, és partneri kapcsolatrendszer kiépítése és megerősítése által determinált. Továbbá közös cél a piaci szereplőkkel való – felelősségvállaláson alapuló – hatósági kommunikáció a bűnmegelőzés érdekében.

1.jpg 3.jpg 6.jpg 7.jpg 2.jpg 4.jpg

2018.04.19. Szerződések nagyító alatt - konferencia