Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Évértékelő sajtó-háttérbeszélgetést tartott a Közbeszerzési Hatóság Elnöke

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke 2018. január 23-án tartotta évértékelő sajtótájékoztatóját, melyen hangsúlyozta, hogy a Hatóság szigorú ellenőrzési gyakorlatának köszönhetően a magyar közbeszerzési eljárásokat egyre nagyobb és átláthatóbb verseny jellemzi.

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások tekintetében Rigó Csaba Balázs kiemelte, hogy az eljárások száma 2016-hoz képest mintegy 45%-kal csökkent. A jogszerű magatartások elterjesztéséhez nagymértékben hozzájárul a Közbeszerzési Döntőbizottság tevékenysége is, amely következetes bírságolási gyakorlata szerint súlyos jogsértések esetén komoly bírságokat szab ki, míg egyéb esetekben segítő jelleggel lép fel. A Döntőbizottság által kiszabott bírságok összege 2017-ben több, mint 800 millió forintot tett ki, mely bírságbevétel a központi költségvetés részét képezi.

A Közbeszerzési Hatóság Európában is egyedülálló módon az eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések teljesítését és azok módosítását is vizsgálja, a szerződésellenőrzések nyomán kezdeményezett jogorvoslati eljárások eredményeként a Döntőbizottság több mint 515 millió forint bírságot szabott ki 2017-ben.

2018-ban a Hatóság az átláthatóság és a tiszta verseny biztosítása mellett a fenntarthatóságra is kiemelt figyelmet fordít, meghirdeti ugyanis „A fenntartható közbeszerzések éve” programot.

kép