Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Ellenőrzések: terítéken a tapasztalatok

A Közbeszerzési Hatóság az egészségügy közbeszerzéseinek ellenőrzési tapasztalatairól rendezett konferenciát. Az előadók között volt Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, valamint Dr. Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának vezetője. A tapasztalatok szerint a legjellemzőbb probléma a közbeszerzési eljárások mellőzése. A hatóságok együttműködésével javult az ellenőrzés hatékonysága, a jó gyakorlatok megosztása pedig a törvényesség érvényesülését segíti.

Az egészségügy beruházásait, eszközbeszerzéseit több állami szervezet ellenőrzi. A Közbeszerzési Hatóság által kezdeményezett és szervezett konferencia célja az volt, hogy az érintett állami ellenőrző szervezetek, valamint az egészségügyi intézmények illetékes vezetőinek részvételével megvitassák az ellenőrzések során szerzett tapasztalatokat.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke előadásában kifejtette: a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárások ellenőrzésében szorosan együttműködik számos állami szervezettel, így például az az Állami Számvevőszékkel, a Miniszterelnökséggel, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal, valamint a Gazdasági Versenyhivatallal. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt idén az Állami Számvevőszék számos jogorvoslati eljárást indított, amelyek alapján eddig a Közbeszerzési Döntőbizottság több mint száz határozatot hozott. A hivatalból indított eljárások oka szinte minden esetben a közbeszerzési eljárás mellőzése volt.



Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára jelezte: az egészségügyben az elmúlt években és az idén összesen 500 milliárd forint értékű közbeszerzés valósul meg. Az államtitkár hangsúlyozta: a minisztérium legfontosabb célja a jogsértések megelőzése, különösen, hogy a rendelkezésre álló források jövőre várhatóan tovább bővülnek. Az Állami Egészségügyi Központhoz 2016-ban ellenőrzésre beérkezett közbeszerzési eljárások száma emelkedett, szeptemberig már magasabb volt, mint 2015-ben, ez a jogszerűség erősödését is mutatja.



Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának vezetője a beszerzések előkészítésének fontosságát hangsúlyozta. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján a tipikus problémák közül kiemelte a túlzott részletességgel meghatározott műszaki és alkalmassági követelményeket, amelyek így versenykorlátozók lehetnek. A főosztályvezető – összhangban a Közbeszerzési Hatóság elnökével – arra buzdította az ajánlatkérőket, hogy a jelenleginél bátrabban alkalmazzák értékelési szempontként a legjobb ár-érték arányt a mostani, nagy többségében áralapú értékeléssel szemben.