Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Döntés a Greenpeace jogilag hibás beadványának ügyében

A Döntőbizottság a Greenpeace Fertő-tavi beruházással kapcsolatos kérelmét továbbította a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalhoz, mivel abban valójában környezetvédelmi jogszabályokat érintő kérdésekről van szó.

Mint ismert, a Greenpeace Fertő-tavi beadványa jogilag hibás volt, mert a Közbeszerzési Döntőbizottságnak nincs arra jogosultsága, hogy ellenőrizze, a projekt megfelel-e a környezetvédelmi törvényeknek, ez a környezetvédelmi hatóságok jogköre. A Döntőbizottság csak azt vizsgálhatja, hogy a versenyszabályoknak megfelel-e a kiírás. A kérelem formailag is hibás, mivel hiányos volt, azaz nem felelt meg a benyújtás jogszabályi feltételeinek.

A hiánypótlásra január 17-ig lett volna lehetőség, ám ez nem történt meg, a szervezet nem tett eleget a törvényben meghatározott követelményeknek a rendelkezésre álló idő alatt.

Ennek következtében a Döntőbizottság egy jogorvoslati kérelmet visszautasító végzést hozott, melyet közzé is tett a Közbeszerzési Hatóság honlapján. Ugyanakkor a környezetvédelmi jogszabályok vélelmezett megsértése miatt továbbította a Greenpeace beadványát a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalhoz. Mindezt azért tette, hogy a Fertő-tavi beruházással kapcsolatos esetleges viták ügye végre a megfelelő fórumra kerüljön.