Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Elkészült a világ első „zöld”, környezetbarát mentőautója

Stockholm Megye Tanácsa együttműködésben a privát szféra szereplőivel 2009. májusában kifejlesztette a világ első környezetbarát, biogázzal működő mentőautóját. Összhangban az Európai Unió Fenntartható Fejlődési Stratégiájával valamennyi tagállam törekszik arra, hogy a tiszta és energiahatékony járművek piacát a közbeszerzéseken keresztül is fokozatosan bővítse, ennek keretében a projekt példamutató eredménye e törekvésnek.
Stockholm Megye Tanácsa együttműködésben a privát szféra szereplőivel 2009. májusában kifejlesztette a világ első környezetbarát, biogázzal működő mentőautóját. Egyéb projektekhez hasonlóan a Tanács célja jelen esetben is az volt, hogy a közbeszerzések által, „zöld” járművek beszerzésével csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, azonban a mentőautó speciális funkciói, sajátosságai miatt a Tanácsnak fokozott kihívásokkal kellett szembenéznie. A biogázzal működő gépjárművek nagyobb, nehezebb üzemanyag tartályokat igényelnek, mentőautóknál viszont elsődleges szempont, hogy gyorsak, és könnyűek legyenek. A fejlesztés tehát olyan gépkocsi kialakítására irányult, amely biogázzal üzemel, viszont elég könnyű ahhoz, hogy a mentőautó speciális funkcióit betöltse. A projekt eredményéről készített angol nyelvű beszámoló honlapunkon a Főmenü > Jogalkalmazást elősegítő anyagok > Zöld közbeszerzés > Letölthető anyagok címszó alól érhető el.