Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] Az átláthatósági biztosi nyilvántartás vezetéséről

Kihirdetésre került az átláthatósági megállapodásról és az átláthatósági biztosok nyilvántartásának vezetéséről szóló Kormányrendelet, amelynek az átláthatósági biztosi nyilvántartás vezetésére vonatkozó szabályai 2010. május 15-én lépnek hatályba.
A Magyar Közlöny 2010. április 13-ai 52. számában kihirdetésre került az átláthatósági megállapodásról és az átláthatósági biztosok nyilvántartásának vezetéséről szóló 113/2010. (IV. 13.) Korm. rendelet (Ábr.). A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 11/A. §-ának (5) bekezdése értelmében az átláthatósági biztosi tevékenységet végző személyek nyilvántartását a Közbeszerzések Tanácsa vezeti, a nyilvántartás vezetésével kapcsolatos részletszabályokat az Ábr. tartalmazza. Mivel az Ábr.-nek az átláthatósági biztosi nyilvántartás vezetésére vonatkozó szabályai 2010. május 15-én lépnek hatályba, az átláthatósági biztossá válás iránti kérelmek is csak ezen időpontot követően nyújthatóak be szervezetünkhöz. Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Közbeszerzések Tanácsánál megkezdődött az átláthatósági biztosok névjegyzékének vezetésével összefüggő segédanyagok (tájékoztató és kérelem-minta) kidolgozása amelyeket – letölthető formában – véglegesítésüket követően a jelentkezések megkönnyítése érdekében honlapunkon haladéktalanul elérhetővé teszünk. Tájékoztatásul jelezzük, hogy az átláthatósági megállapodás megkötése és alkalmazása első körben 2010. július 1-jétől az egymilliárd forintot elérő vagy meghaladó becsült értékű, a Közlekedési Operatív Programból finanszírozott közbeszerzési eljárásokban – ide nem értve a vasúti pályahálózat létesítésére, felújítására és fejlesztésére irányuló beruházásokkal összefüggő eljárásokat – válik kötelezővé (e rendelkezést a 2010. július 1-jét követően előkészített közbeszerzési eljárásokra kell alkalmazni).