Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

BKV-busztender: a Közbeszerzési Hatóság november 26-án saját hatáskörben vizsgálatot indított

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a BKV Zrt. csak a Közbeszerzési Hatóság felhívására szolgáltatott adatot, önálló bejelentést nem tett.

A BKV Zrt. által indított „Használt alacsonypadlós csuklós autóbuszok bérlése” tárgyú közbeszerzési eljárás és annak eredményeként megkötött szerződés vonatkozásában a Közbeszerzési Hatóság észlelte az eljárással, illetve a szerződés teljesítésével kapcsolatos ellentmondásokat, ezért saját hatáskörben 2020. november 26-án hatósági ellenőrzési eljárást indított.

Az ellenőrzési eljárás folyamatban van, a Hatóság felhívása alapján a BKV Zrt. és a Nyertes ajánlattevő jelenleg adatot szolgáltat. A BKV Zrt. nem önként, csupán a Közbeszerzési Hatóság felhívására szolgáltatott adatot az eljárással kapcsolatban, és ezen adatszolgáltatás keretében adott tájékoztatást az általa súlyosnak minősített szerződésszegésről. Az adatszolgáltatás keretén belül a BKV Zrt. tájékoztatta a Hatóságot a súlyos szerződésszegés tényéről, annak körülményeiről, és ennek eredményeként a szerződés felmondásáról. Hangsúlyozzuk, hogy a BKV Zrt. az üggyel kapcsolatban önkéntes bejelentést nem tett a Hatóság felé, az ezzel összefüggésben közzétett információk félrevezetőek.

A Hatóság teljeskörűen kivizsgálja a közbeszerzési eljárással és annak eredményeként kötött szerződés teljesítésével kapcsolatos körülményeket. Jelenleg a releváns adatok összegyűjtése, feldolgozása, azok valóságtartalmának a vizsgálata folyik. Az ellenőrzés célja a közbeszerzési jogszabálysértés feltárása.  A Hatóság a begyűjtött információk rendelkezésre állása esetén meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket.