Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2019. évi beszámolóját

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2019-es évre vonatkozó szakmai beszámolóját. A tavalyi év több szempontból is kiemelkedő volt a közbeszerzési piacon, a kkv-szektor közbeszerzési eljárásokban való részvétele minden eddigi rekordot megdöntött.

A Közbeszerzési Hatóság kizárólag az Országgyűlésnek alárendelten működő autonóm államigazgatási szervként, minden évben szakmai beszámolót nyújt be az Országgyűlésnek tevékenységéről, a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával, valamint a jogorvoslati ügyekkel kapcsolatos tapasztalatairól. A szervezet 2019-es beszámolóját az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2020. május 27-i ülésén megtárgyalta, és elfogadta.

Rekordot döntöttek a kkv-k, tizenharmadára csökkent a HNT-k száma

A tavalyi évben 9.837 darab eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon, melynek összértéke 3.430 milliárd forint volt. 2019-ben a kkv-szektor közbeszerzési eljárásokban való részvétele minden eddigi rekordot megdöntött: a kis- és középvállalkozások nyerték el az eljárások 87 százalékát, és minden elköltött 100 forintból 59-et a kkv-k vittek.

A Közbeszerzési Hatóság elmúlt öt évben folytatott szigorú ellenőrzési gyakorlatának köszönhetően 2019-re a megindított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma a tizenharmadára csökkent, amely a nem nyilvános eljárások számának töretlen és továbbra is jelentős mértékű csökkenését mutatja.

Még nagyobb hangsúly a prevención

A 2019-es év kiemelkedő eredményeit több éves, kitartó munkával értük el. Célunk, hogy ezekre a jelentős eredményekre építsünk, ugyanazon értékek mentén haladjunk tovább, amelyeket a Közbeszerzési Hatóság az elmúlt években kialakított. Ennek legfőbb alapja a prevenció, valamint a közbeszerzéseket végző szervezetekkel folytatott széles körű és támogató jellegű kommunikáció, ezáltal a közbeszerzési szabálytalanságok megelőzése. Emellett még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a közbeszerzési eljárások megindítását szolgáló hirdetmények tartalmi ellenőrzésére is, ezáltal is elősegítve a jogorvoslati eljárások számának csökkentését. ” – hangsúlyozta a 2019-es év eredményei és a jövőbeli tervek kapcsán dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke .

A járványügyi helyzet a közbeszerzésekre is hatással van

A közbeszerzések idei volumene eddig egyelőre időarányosan nem éri el a tavaly év számait, a koronavírus ugyanis a közbeszerzési piacra is hatással volt.

Duplájára nőtt a rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma, május közepéig összesen 14 db ilyen eljárás indult. Természetes továbbá, hogy több lett az árubeszerzés, míg az építési beruházások száma jelentősen, mintegy 35 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest - bár fontos megjegyezni, hogy értékben már nem jelentős a különbség. Az összes eljárás számát tekintve, csaknem 20 százalékos csökkenés a jelenlegi tendencia ”- tette hozzá dr. Kovács László.

A Közbeszerzési Hatóság 2019. évi Beszámolója ezen a linken érhető el.

003.JPG 007.jpg 005.jpg 006.JPG 004.JPG 001.JPG

2020.05.27.Gazdasági bizottság