Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Az építési célú közbeszerzésekről tartottak szakmai konferenciát Kecskeméten

Az építési célú beruházások az összértéket tekintve évek óta a közbeszerzéseken belül a legnagyobb részarányú kategóriát teszik ki. Idén október végéig kb. 2500 milliárd forint értékben folytattak le építési célú közbeszerzéseket, mely a teljes volumen közel kétharmadát jelenti. Az építési célú közbeszerzések szabályszerű lebonyolítása, a beruházások kiszámíthatósága, valamint a prevenció erősítése érdekében szeptemberben indított országos szakmai rendezvénysorozatot a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), valamint a Magyar Mérnöki Kamarával (MMK) közösen. A roadshow aktuális állomásának Kecskemét adott helyet november 11-én.

Kecskeméten folytatódott „A közbeszerzések mérnöki szemmel” elnevezésű országos szakmai roadshow novemberben. A rendezvénysorozat célja, hogy a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberekkel, valamint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókkal (FAKSZ) a három rendező szervezet (Közbeszerzési Hatóság, ÉVOSZ és MMK) a legfrissebb információkat, tudnivalókat, jógyakorlatokat megossza az építési célú közbeszerzések kapcsán. Erre azért van szükség, hogy az érintettek a korábbiaknál változékonyabb, instabilabb nemzetközi és hazai gazdasági-, illetve piaci viszonyokat az építési célú közbeszerzések terén minél hatékonyabban kezelni tudják.

Indokolt a szakmai egyeztetés a változékony gazdasági környezet miatt

Az építési közbeszerzések precíz előkészítésére a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, hiszen ahogyan a gazdaság minden ágazatára, úgy az építőiparra is nagyon erősen hat a nemzetközi és hazai inflációs nyomás, az energiaválság a nyersanyag-, illetve a szakemberhiány. A közbeszerzésekre szigorú szabályok vonatkoznak, ami a piaci beruházásokhoz képest kevesebb rugalmasságot biztosít a feleknek. Éppen ezért tartottak a szervezők indokoltnak egy olyan szakmai rendezvénysorozatot, melynek keretében az építési célú közbeszerzésekben résztvevő szakemberek naprakész tudást kaphatnak, felhívva a figyelmüket a jó gyakorlatokra és az esetleges buktatókra annak érdekében, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben is szabályszerűen, kiszámíthatóan és költséghatékonyan valósulhassanak meg az építési beruházások.

IMG_0963

Hét helyszín országosan

Azért, hogy az ország különböző pontjain élő, dolgozó szakemberek minél nagyobb számban tudjanak személyesen részt venni a szakmai eseményeken, a szervezők összesen hét helyszínre viszik el a roadshowt. Debrecenben, Budapesten és Kecskeméten tartották az első három állomást, emellett Székesfehérváron, Kaposváron, Zalaegerszegen illetve Miskolcon is szerveznek egy-egy rendezvényt a közeljövőben. Az eseményen való (személyes vagy online) részvétel hivatalos képzésnek számít, melyet a Magyar Mérnöki Kamara akkreditált, illetve a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók is tanulmányi pontokat kapnak a részvételért.

Az eseményeket minden helyszínen azonos programmal szervezik meg. A Közbeszerzési Hatóság szakemberei az eljárás előkészítésének hiányosságaival, illetve a tervezési-mérnöki szolgáltatásokkal, az építési beruházásokkal kapcsolatos ajánlati felhívások és korrigendumok ellenőrzése során tapasztalt tipikus hibákról tartanak előadásokat. Emellett kitérnek a szerződésteljesítés dokumentálásának és a szerződésmódosítás megfelelő alátámasztásának fontosságára is. Az elszabaduló építőanyag- és kivitelezői árak kezelésére az árváltozásokat kezelő indexálási módszert dolgozott ki az ÉVOSZ, amit a Közbeszerzési Hatóság útmutatójában közzétett. Az ÉVOSZ erről az árindexálásról tájékoztatja a résztvevőket, míg az MMK egyebek mellett az építési beruházások, illetve a műszaki átadás-átvételi eljárás sajátossága kapcsán ad át ismereteket a résztvevőknek.