Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] A Közbeszerzési Hatóság az IVSZ-szel szervezett konferenciát

A Közbeszerzési Hatóság 2016. évi konferenciasorozatának zárásaként megrendezésre került december 1-én a KH és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége első közös konferenciája. A konferencián a résztvevők a Közbeszerzési Hatóság, a Miniszterelnökség és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság szakértői előadásait hallhatták.

A konferencia elsősorban ajánlattevőknek kívánt segítséget nyújtani, feltárva azokat a problémás területeket, melyekkel a közbeszerzésekben érintett gazdasági szereplők szembesülhetnek. A rendezvényen elsősorban az informatikai szektorba tartozó vállalkozások képviselői, olyan szakemberek vettek részt, akik jól ismerik az ajánlattevők gyakorlatában felmerülő tipikus problémákat.

A konferencián résztvevőket Laufer Tamás, az IVSZ elnöke köszöntötte. A 2016-os évet küzdelmesnek minősítette, a következő évre viszont új reményekkel tekint. Felajánlotta együttműködési szándékát a Közbeszerzési Hatósággal, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósággal és a Miniszterelnökséggel. Üdvözölte azt a tervezett jogszabály módosítási javaslatot, mely törli a fővállalkozók kötelező 50%-os teljesítési arányát, továbbá szeretnék, ha a közvetlen alvállalkozói kifizetések eltörlése is a későbbiekben módosítási javaslat tárgya lenne.

A Közbeszerzési Hatóság nevében dr. Varga Ágnes, a Fenntarthatóság és Nemzetközi Kapcsolatok Főosztály főosztályvezetője köszöntötte a megjelenteket. Bemutatta a Hatóság új, illetve megerősített feladatait, a szerződésellenőrzést, az öntisztázást és a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások ellenőrzését, valamint a Közbeszerzési Akadémia 2016-os tapasztalatait.

A rendezvényen résztvevők tájékozódhattak a közbeszerzési törvény őszi módosításáról. Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának vezetője értékelte az elmúlt évet. Így említette a közvetlenül odaítélt eljárások túl magas arányát Magyarországon. Kiemelte, hogy a szabályokat szigorítani, ugyanakkor a folyamatokat egyszerűsíteni kell. Példaként a nemzeti közbeszerzési értékhatárok emelését említette, amelyek tíz éve változatlanok. Az alsó értékhatárok emelkednek, ugyanakkor a közbeszerzési értékhatár alatt is szükséges a versenyeztetés, ezért a módosítás szerint legalább 3 ajánlatot be kell majd kérni egy millió forint fölött.

Dr. Puskás Sándor, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke a hazai közbeszerzési jogorvoslati rendszer alapjainak ismertetését követően felhívta a figyelmet az új Kbt. alapján körvonalazódó, az ajánlattevői oldal számára különösen releváns döntőbizottsági gyakorlatra. Részletesen ismertette a jogorvoslati eljárások általános szabályait, a jogorvoslati kérelem kellékeit és a jogorvoslatok időtartamát.