Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] A korrupció megelőzése a közbeszerzésekben

A Transparency International konferenciát szervezett az EU-források átláthatóbb és tisztább elköltése érdekében alkalmazható módszerekről a Red Flags projekt keretében. A  rendezvényre meghívást kapott és nyitóelődást tartott Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, valamint Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Az Európai Bizottság a közbeszerzések tisztaságának fokozása és a korrupció megelőzése érdekében (“Prevention and detection of corrupt procurements through analysis, red flags and follow up”) jelzőrendszer kialakítására adott támogatást a Transparency International Magyarország-nak, a K-Monitor-nak és a PetaByte-nak, abból a célból, hogy az EU bármely tagállamában alkalmazható, hatékony kockázatértékelő metodológiára alapozva, kreatív, innovatív és interaktív online monitoring eszközt hozzanak létre.

A projekt előrehaladásáról, az eddigi tapasztalatok megosztásáról 2016. október 27-én a Transparency International Magyarország szervezésében konferenciát tartottak, amelyen nyitóelődást tartott – Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára mellett –  Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke is, bemutatva a Hatóság korrupcióellenes tevékenységét.

Rigó Csaba Balázs kiemelte: a közbeszerzési törvény, a közbeszerzések részletes szabályozása önmagában is korrupcióellenes eszköz. A törvény számos rendelkezése szolgálja az átláthatóságot, amely hatékony eszköznek bizonyult a korrupció visszaszorítására többek között az összeférhetetlenség és verseny biztosításának előírásaival, a kizáró okok rendszerével, a nyilvánossággal összefüggő kötelezettségekkel, a szerződések módosításának szabályaival, a szankciókkal és nem utolsó sorban az ex-ante és ex-post ellenőrzésekkel.

A verseny tisztaságát és átláthatóságát szolgálja a Hatóság keretében működő, ám attól független Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati tevékenysége is. A KDB  a törvény alapján, mérlegelési hatáskörében bírsággal is szankcionálhatja a jogsértő tevékenységet, idén eddig több mint 362 millió forintot szabott ki a jogsértés megállapítása mellett.

Rigó Csaba Balázs hangsúlyosan szólt a szerződések teljesítésének ellenőrzéséről, amelyek nyomán a Közbeszerzési Hatóság eddig 13 büntetőjogi feljelentést tett, 53 esetben jogorvoslati, 5 esetben törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, 2 alkalommal bejelentéssel élt a Nemzeti Nyomozó Iroda felé panamai bejegyzésű cégek miatt, 5 esetben pedig bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatal felé kartellgyanú miatt. A Hatóság ezen felül 1 esetben komplex adóvizsgálatot kért a NAV-tól, 2 esetben pedig polgári peres keresetet indított a szerződés semmisségének kimondása iránt.