Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] A Hatóság konferenciát tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség szakmai konferenciát szervezett „A közbeszerzési törvény módosítása, a 2016. év gyakorlati tapasztalatai” címmel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2017. február 7-én.

A Közbeszerzési Akadémia keretén belül szervezett konferenciát a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs nyitotta meg. Beszédében kiemelte a társadalmi párbeszéd jelentőségét valamint az új, módosított közbeszerzési törvény pozitív hatásait. Elmondta, hogy a 2016-os év a mennyiség éve, a 2017-es év a minőség éve a Hatóság életében. Az önként vállalt feladatok jegyében Rigó Csaba Balázs kiemelte a Közbeszerzési Akadémiát, melynek keretein belül párbeszéd alakulhat ki jogalkalmazók és a jogalkotást előkészítő szervek között. Az idei tervek között szerepel egy nemzetközi konferencia is a visegrádi országok bevonásával. A szolgáltató hatóság szemléletet tovább kívánja erősíteni az ügyfélbarát ügyintézéssel, a bürokrácia csökkentésével valamint az új típusú kommunikációval. A Hatóság új, kötelező feladatait is ismertette: az öntisztázást, a szerződésellenőrzést és a HNT-k szigorúbb ellenőrzését. Az elnök előadását a közbeszerzési eljárásokban 2016-ban megfigyelt trendekkel és statisztikai adatokkal zárta.

Rigó Csaba Balázs
Fotó: Szilágyi Dénes

A konferencián megjelenteket köszöntötte Dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára is. Hangsúlyozta, hogy a 2016 év az állami gyarapodás szempontjából fontos év volt, 2015-ös évhez képest 50%-os volt a vagyongyarapodás. Kiemelte, hogy 2017-es év a sport éve lesz, hiszen idén a Vizes VB és az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál is hazánkban kerül megrendezésre. Nyomatékosította a szerződések ellenőrzésének fontosságát, valamint kiemelte a Közbeszerzési Döntőbizottság nélkülözhetetlen tevékenységét, a Döntőbizottság által lefolytatott eljárások gyorsaságát, mely nélkül hatékony jogorvoslati rendszer nem működtethető.

Dr. Boros Anita
Fotó: Szilágyi Dénes

A Kbt. 2017. január 1-től hatályos módosításairól Dr. Kovács László, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási Főosztály főosztályvezetője tartott előadást. A törvény módosítását az is szükségessé tette, hogy az uniós auditok során megállapították, hogy Magyarországon túl magas a HNT-k és az egy ajánlatos eljárások száma, melyet jogalkotási eszközökkel is orvosolni szükséges. Összefoglalta a változásokat, a nemzeti értékhatárok alatti beszerzések szabályait; az eljárást megindító felhívással kapcsolatos változásokat; a kizáró okok változását; az alkalmassági követelményeket; a szakemberekkel kapcsolatos változásokat; az új eredménytelenségi okokat és a nemzeti eljárásrend szabályainak változását.

Dr. Kovács László
Fotó: Szilágyi Dénes

A Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának munkatársa, Dr. Ladányi Nikoletta az ellenőrzési rendszerben és az ellenőrzési folyamatokban 2017. január 1-jével bekövetkező változásokat és a Miniszterelnökség ellenőrzési tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. A konferencia délutánján a Közbeszerzési Hatóság kollégái tartottak szakmai előadásokat az aktuális döntőbizottsági döntésekről és a Hatóság új feladatainak első éves tapasztalatairól.

A Közbeszerzési Hatóság konferenciáinak töretlen népszerűségét jelzi, hogy az eseményekre 200 főt is meghaladó előzetes regisztráció a jellemző. A Közbeszerzési Akadémia következő állomása Salgótarjánban lesz, 2017. február 16-án.