Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

[Archív] 2015 kiemelkedő év volt a közbeszerzésekben

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága mai ülésén elfogadta Közbeszerzési Hatóság 2015-ben végzett munkájáról szóló beszámolóját. A több mint tizennégyezer eredményes közbeszerzési eljárás összértéke 1931,6 Mrd Ft volt, ez a harmadik legmagasabb összeg a közbeszerzések magyarországi történetében. A tavaly év végén elfogadott közbeszerzési törvény új feladatokat is adott a Hatóságnak, a megkötött szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzését. A beszámoló időszakát követően elkezdődött munka során 2016-ban 85 közbeszerzési eljárás vizsgálata kezdődött meg, ennek nyomán 40 jogi eljárást indított, köztük 7 büntetőfeljelentést is.

A húsz éve, 1995-ben létrehozott közbeszerzési intézményrendszer mára teljes mértékben megfelel az Európai Unió irányelveiben előírt függetlenség követelményének, a Közbeszerzési Hatóság (KH) és a keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) az öt autonóm államigazgatási szervezet egyikeként működik, mindez fontos garanciája a közérdek és a közpénzek védelmének, a közbeszerzési eljárások szakszerű, gyors és hatékony lebonyolításának.

2015-ben 14 127 eredményes eljárás zajlott, az 1931,6 Mrd Ft-ot elérő összérték pedig a harmadik legmagasabb összeg a közbeszerzések magyarországi történetében. A közbeszerzésekben az elmúlt 10 esztendőben átlagosan a magyar éves GDP 6 %-át költötték el, az építőipar, árubeszerzés és szolgáltatások közel egyharmad-egyharmad arányban részesedtek a felhasznált összegekből.

2015 kiugró év volt a kkv-szektor szempontjából: a kkv-k által elnyert közbeszerzések aránya közel 84% a darabszámot tekintve, míg érték alapján ismét 50% fölé emelkedett (51,3%).

A Hatóság keretében működő független jogorvoslati szervezet, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) nagyban elősegítette a közbeszerzési eljárások jogszerűségét. Tavaly 951 jogorvoslati eljárást tárgyalt, az átlagos ügyintézési időtartam 24 napra javult és a jogsértést megállapító határozatok ellen nem egészen 15 százalékos arányban nyújtottak be bírósági keresetet – ami az elmúlt 20 év legjobb adata.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke szóbeli kiegészítésében aláhúzta, hogy a tavaly novemberben életbe lépett törvény részben bővítette a Közbeszerzési Hatóság feladatait. Az új szabályok szerint a Hatóság végzi a megkötött szerződések módosításának és teljesítésének részletekbe menő – akár helyszíni vizsgálattal egybekötött – ellenőrzését.

A Hatóság elnöke előzetes tájékoztatást nyújtva elmondta, hogy eddig 85 közbeszerzési eljárás vizsgálata kezdődött el, a Hatóság ennek nyomán 7 büntetőjogi feljelentést, 28 közbeszerzési jogorvoslati és 5 törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. Két esetben tettünk bejelentést a Nemzeti Nyomozó Irodának. A Közbeszerzési Döntőbizottság az ellenőrzéseket követő jogorvoslati eljárásokban a legjelentősebb bírságot a SOTE Korányi-projekttel kapcsolatban szabta ki, öt, illetve hét millió forintot.

A jogszerű közbeszerzési magatartás, a jó gyakorlatok elterjesztésére a Hatóság 2016 januárjában elindította a havonta megrendezett Közbeszerzési Akadémiát, amelyen eddig közel 1000 fő vett részt. E mellett stratégiai együttműködési megállapodást kötött – többek között – a Megyei Jogú Városok Szövetségével, a Magyar Tudományos Akadémiával és a Magyar Államkincstárral. A 2011-ben indított Közbeszerzési Szemle havi szaklap iránt 2015-ben is nagy volt a szakmai érdeklődés.

A Közbeszerzési Hatóság 2015. évi beszámolója az Országgyűlés honlapján B/10755. szám alatt elérhető.