Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Visegrádi Együttműködés: A Közbeszerzési Hatóság aktív tevékenységgel járult hozzá a magyar elnökséghez

A nemzetközi tudásmegosztás elősegítésére és az együttműködés kiépítésére a Közbeszerzési Hatóság különös hangsúlyt fektet: a Visegrádi Együttműködés egy éves magyar elnöksége alatt négy nemzetközi közbeszerzési szakmai rendezvény szervezésével járult hozzá a régiós tapasztalatcsere ösztönzéséhez. Egy nemzetközi konferencia és három szakértői munkacsoporti ülés megrendezésére került sor a Hatóság részéről. A Külügyminisztériummal folytatott egyeztetés eredményeként az összes rendezvény bekerült a Visegrádi Együttműködés magyar elnökségi programjába.

2017. szeptember 21-én került sor a Hatóság által szervezett első rendezvényre, a V4 Plusz közbeszerzési szakértői ülésre . A V4 tagországok mellett Horvátország, Szerbia és Macedónia társszervezetei is képviseltették magukat az ülésen. A megbeszélés főbb témái az intézményrendszerek bemutatásán túl a részekre bontás tilalma, az egyajánlatos eljárások és a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások, valamit az uniós audittapasztalatok voltak, utóbbira való figyelemmel magyar részről az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is részt vett a rendezvényen. A találkozó keretében Magyarország Közbeszerzési Hatósága kezdeményezésére a résztvevő országok szakértői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a jó gyakorlatok és a régióban tapasztalható uniós auditvizsgálatok eredményeinek további megosztása, valamint a szervezetek közötti folyamatos együttműködés elősegítése érdekében.

A programsorozat folytatásaként a Közbeszerzési Hatóság „Átlátható, hozzáférhető és versenyképes közbeszerzés” címmel nemzetközi konferenciát rendezett 2017. november 14-én, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének védnökségével. A konferencián mintegy 360 fő vett részt, köztük a V4-es tagállamok, a hazai közbeszerzési intézményeinek vezetői, valamint az Európai Bizottság képviselői és további nemzetközi szakértők. A konferencia célja egyrészt a nemzetközi tudásmegosztás és tapasztalatcsere ösztönzése, másrészt pedig a hazai és külföldi közbeszerzési szakemberek továbbképzése, ezáltal a közbeszerzési jogalkalmazás támogatása és a jó gyakorlatok elterjesztése volt. Az integritás alapú, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás megteremtése, valamint a közpénzekkel, közvagyonnal való szabályos, célszerű, eredményes és hatékony gazdálkodás elősegítése érdekében a konferencián különös hangsúlyt kapott a közbeszerzések tisztasága és a versenyképesség kérdése.

A közbeszerzési jogorvoslati rendszer eredményességének, hatékonyságának és átláthatóságának javítása érdekében a Közbeszerzési Hatóság, illetve a Hatóság keretében működő független Közbeszerzési Döntőbizottság egyedülálló nemzetközi együttműködést kezdeményezett a V4-es tagországok, valamint Horvátország és Szerbia társzervezeteivel. Az együttműködés keretében szakértői ülést tartottak 2018. február 13-án Budapesten, amelyen a magyar Hatóság meghívását elfogadva a Visegrádi Négyek tagországai - a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia -, valamint Horvátország és Szerbia közbeszerzési jogorvoslati szervezeteinek képviselői vettek részt. A rendezvény keretében három fő téma mentén osztották meg a résztvevők jó gyakorlataikat: szó esett egyrészt a frissen bevezetésre kerülő elektronikus kommunikáció szabályairól, az üzleti titok védelméről, illetve a jogorvoslathoz való jog érvényesülésének garanciáiról.

A magyar V4-es elnökség keretében a Közbeszerzési Hatóság negyedik szakmai rendezvényének célja ismételten a régiós tapasztalatcsere ösztönzése volt. 2018. március 20-án, a magyar Közbeszerzési Hatóság meghívását elfogadva a Visegrádi Négyek tagországai - a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia - közbeszerzési szervezeteinek képviselői vettek részt a budapesti szakértői ülésen.  A rendezvény keretében négy fő téma mentén osztották meg a résztvevők jó gyakorlataikat: a közbeszerzési szerződések módosítását követően a Közbeszerzési Hatóság bemutatta a szerződések teljesítésének ellenőrzésére vonatkozó hazai szabályokat és tapasztalatokat , szó esett továbbá az öntisztázásról, illetve a zöld közbeszerzés aktuális kérdéseiről is.