Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A Közbeszerzési Hatóság közleménye a közelmúltban a sajtóban megjelenő hamis állítások kapcsán

2018. január 3-án a 24.hu és az ott megjelenő cikkre hivatkozva a Napi.hu internetes sajtótermék, illetve 2018. január 4-én a Lánchíd Rádió hamis állításokat fogalmazott meg a Közbeszerzési Hatóság, illetve a FAKSZ (Felelős Akkreditált Közbeszerzési Szaktanácsadó) alkalmazása kapcsán. A Közbeszerzési Hatóság nem fordult az Európai Bizottsághoz a FAKSZ alkalmazásának lehetőségei vonatkozásában.

A fent nevezett médiumok állításaival ellentétben a Közbeszerzési Hatóság nem fordult az Európai Bizottsághoz és az Európai Bizottság sem fordult a Közbeszerzési Hatósághoz a FAKSZ alkalmazásának lehetőségei kapcsán. A Közbeszerzési Hatóság az Országgyűlés alá rendelt autonóm szerv, amely Brüsszeltől függetlenül végzi a  munkáját a magyar jogszabályok maradéktalan betartásával.

2017. december 21. napján újságírói megkeresésre megküldött sajtóválaszában a Közbeszerzési Hatóság a 24.hu -nak az alábbi tájékoztatást adta:

„Tekintettel arra, hogy a keretmegállapodás második része nem közbeszerzési eljárás, ajánlatkérőnek nem áll fenn a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó (FAKSZ) bevonására irányuló kötelezettsége, melytől függetlenül ezt megteheti, tehát az ajánlatkérő nem jár el jogsértő módon, ha a keretmegállapodás második részeként a verseny újranyitása során FAKSZot vesz igénybe.”

A közzétett cikkben (és a Napi.hu , illetve a Lánchíd Rádió vonatkozó beszámolójában) az aláhúzott szövegrész mellőzése azt a hatást kelti, hogy a FAKSZ bevonása a keretmegállapodás második felében felesleges és jogsértő. A valóságban ezzel szemben a közbeszerzési eljárások szabályrendszerének bonyolultságára tekintettel sok esetben – különösen akkor, ha uniós forrásból megvalósuló közbeszerzésről van szó – indokolt a jogszerű eljárás lefolytatása érdekében közbeszerzési szakértő, azaz FAKSZ igénybevétele.

Ennek okán az ajánlatkérő a cikkben állítottakkal ellentétben nem követ el jogszabálysértést a keretmegállapodás második felében a FAKSZ igénybevételével, hanem éppen ellenkezőleg, a jogszerű közbeszerzés megvalósítása érdekében bízza meg a tanácsadót.

Fentiekre tekintettel a Közbeszerzési Hatóság az érintett médiumokkal szemben a szükséges jogi és helyreigazítási lépéseket megteszi.