Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Innovatív digitális eszközök erősítik az átláthatóságot és a versenyt a közbeszerzési piacon

A 21. század kihívásaira reagálva a Közbeszerzési Hatóság számos innovatív, köztük digitális eszközt vezetett be annak érdekében, hogy az átláthatóságot, illetve a versenyt tovább erősítse a közbeszerzési piacon. Ilyen a „Napi Közbeszerzés” nevű mobilapplikáció, amely egy éve indult és már 5.000 felhasználója van. Az alkalmazás a közelmúltban több új funkcióval bővült, lehetővé téve többek között, hogy a gazdasági szereplők a kiírás pillanatában értesüljenek az őket érintő hirdetményekről és határozatokról - hívta fel a figyelmet Rigó Csaba, a Hatóság elnöke, a szervezet sajtó-háttérbeszélgetésén.

A rendezvényen rész vett Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről Mikóssy Ferenc alelnök. Arra tekintettel, hogy az applikáció az ajánlattevői oldal számára is rendkívüli újdonságokkal szolgál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagjainak véleménye és visszajelzései kiemelten fontosak a fejlesztés további irányvonalának meghatározásához.

A Közbeszerzési Hatóság kiemelt feladata a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos információk teljes körű átláthatóságának biztosítása, hiszen a transzparencia fokozza a versenyt és csökkenti a korrupciós kockázatokat. A közbeszerzések átláthatósága tekintetében európai összevetésben is jól teljesít hazánk, hiszen az Európai Bizottság a legutóbbi, 2017-ben publikált belső piaci eredménytáblájában százszázalékosra értékelte a magyar közbeszerzési piac transzparenciáját.

„Számos újítást vezettünk be az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy az átláthatóságot tovább növeljük: napi szerkesztésűvé tettük a Közbeszerzési Értesítőt, elindítottuk a Napi Közbeszerzés mobilapplikációt – amelyet azóta már 5 ezren töltöttek le –, illetve a Hatóság honlapján, a www.kozbeszerzes.hu -n is folyamatosan, naprakészen jelentetünk meg minden, közbeszerzési eljárásokhoz, illetve jogorvoslathoz kapcsolódó információt, döntést” – fogalmazott Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Naprakész információk egy gombnyomásra

Az egy éve indult Napi Közbeszerzés nevű, naponta frissülő telefonos alkalmazás elsősorban a közbeszerzési piac szereplőinek munkáját segíti, hiszen a felelős akkreditált köszbeszerzési szaktanácsadók, az ajánlatkérők, illetve a potenciális ajánlattevők, vállalkozások naprakészen értesülhetnek az őket érintő információkról.  Az egyéves mobilapplikáció új funkciókkal bővült, amelyek gyors és gyakorlati segítséget nyújtanak a közbeszerzési hirdetmények, illetve jogorvoslati döntések közötti kereséshez.

„Az új Menedzser értesítő funkciónak köszönhetően az alkalmazás előre beállított kulcsszavak alapján figyelemfelkeltő üzeneteket küld a témában megjelent közbeszerzési pályázatokról, így a felhasználók azonnal, már a kiírás pillanatában értesülhetnek az őket érintő hirdetményekről, valamint a Közbeszerzési Döntőbizottság számukra releváns határozatairól. A fejlesztés része, hogy a Hatóság honlapjának általános kereső funkcióját okostelefonra is kibővíti, így a felhasználók az online felülethez hasonlóan előre beállított paraméterek alapján, könnyen és egyszerűen kereshetnek a hirdetmények között.” – fűzte hozzá Rigó Csaba.

Felpörögtek a közbeszerzések

A tavalyi évben 2016-hoz képest mintegy 45 százalékkal csökkent a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma. Ez a tendencia az idei évben további ígéretes javulást mutat, hiszen 2018-ban eddig mindössze 140 ilyen eljárás indult, amely közel 50 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az átláthatóság mellett a verseny is egyre nagyobb: míg 2016-ban az egy közbeszerzési eljárásra jutó átlagos ajánlatok száma 6 volt, addig 2017-ben ez a szám 8-ra nőtt.

A közbeszerzési piac a tavalyi évben rekordot döntött, 2017-ben összesen 8.811 közbeszerzési eljárást írtak ki hazánkban, melyek összértéke elérte a 3629 milliárd forintot, mely több mint 70%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ez az összeg a teljes magyar GDP 10,2 %-át tette ki. Az idei év is hasonlónak mutatkozik, hiszen 2018 első öt hónapjában 4257 közbeszerzési eljárást írtak ki, összesen 1918 milliárd forint értékben. A fenti beszerzéseknek csak egy részét képezik azok az eljárások, amelyben uniós pénz is megjelenik. E mellett jelentős arányt képviselnek a magyar emberek által megtermelt hazai forrásból finanszírozott közbeszerzési eljárások.” – emelte ki Rigó Csaba.

A jelenleg több mint 10 funkcióval rendelkező, személyre szabható alkalmazás az alábbi linkeken letölthető Android és iOS készülékekre egyaránt:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.kozbeszerzes.app

iOS: https://itunes.apple.com/hu/app/napik%C3%B6zbeszerz%C3%A9s/id1228150438?l=hu&mt=8

Budapest, 2018. május 31.

2018.05.31.Sajtótájékoztató