Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A harmadik zöld útmutatót fogadta el a Tanács, több korábbi pedig módosult

A magyar kormány csaknem egy éve jelentette meg Magyarország első zöld közbeszerzési stratégiáját, mely értelmében a Közbeszerzési Hatóság zöld közbeszerzési szempontok alkalmazásának segítése érdekében kompetencia centrumként folytatja fenntarthatósági tevékenységét. A stratégiában foglaltak alapján a Hatóság keretében működő Tanács a hazai gyakorlati alkalmazás elterjedését útmutatók kiadásával segíti.

A Tanács a közelmúltban publikált zöld közbeszerzésekkel foglalkozó új útmutatóit követően (beltéri takarítási szolgáltatások, valamint a grafikai papírok zöld közbeszerzéséről szóló útmutatók) immár a harmadik zöld témájú, a bútorok zöld közbeszerzéséről szóló útmutatóját fogadta el. Az útmutató célja, hogy megkönnyítse az ajánlatkérők számára a bútorok zöld közbeszerzésének gyakorlati megvalósítását. A dokumentum átfogóan mutatja be a bútorokra irányadó uniós zöld közbeszerzési követelményeket, ökocímke kritériumokat, az ismert uniós és hazai jó gyakorlati példákat, és az ezekből levonható következtetéseket. A Közbeszerzési Hatóság bízik abban, hogy fenti útmutatói nyomán egyre több közbeszerzési eljárásban alkalmaznak majd az ajánlatkérők környezetvédelmi szempontokat.

Korábban kiadott egyes útmutatókat az elmúlt időszakban több jogszabályi módosítás vagy új jogszabály is érintette, amelyek átvezetésre kerültek, illetve egyes útmutatók döntőbizottsági határozatokkal vagy hazai és külföldi jó gyakorlati példákkal is kiegészültek:

- A Kbt. 69. § (11) bekezdése szerinti elektronikus, hatósági nyilvántartások köréről és Internetes elérhetőségéről szóló útmutató módosítását itt érheti el.

- Az üzletrész átruházás útján megvalósított beszerzések megítéléséről és a Ptk. szerinti jogi személyekre vonatkozó társasági jogi jogügyletek Kbt. hatálya alá tartozásának egyes kérdéseiről szóló útmutatót itt érheti el.

- A kettős adózás elkerülése tárgyú nemzetközi szerződésekről szóló útmutató módosítását itt érheti el.

- Az életciklusköltség-számítási módszertanokról szóló útmutató módosítását itt érheti el.

- Az alkalmassági feltételek előírásával kapcsolatos szabályokról szóló útmutató módosítását itt érheti el.