Közbeszerzési Hatóság

Átfogó antikorrupciós tevékenységgel erősíti az integritást a Közbeszerzési Hatóság

Integritás alapon működtetett állami szervvé vált a Közbeszerzési Hatóság. A szervezeten belüli feladatokon túl következetes bírságolási gyakorlattal, egyedülálló digitális eszközökkel is erősíti a közbeszerzési piac integritását a Közbeszerzési Hatóság – ismertette Rigó Csaba Balázs, a szervezet elnöke az Állami Számvevőszék VI. Nemzetközi Integritás Szemináriumán. Az elnök hozzátette: kiemelkedő siker, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások számát és értékét 2018-ban alacsony szintre sikerült szorítani – ez nemcsak az eljárások átláthatóságának további javulását, hanem a verseny növekedését is jelzi.

Tudásmegosztással erősíti az állami vállalatok közpénzfelhasználásának hatékonyságát a Közbeszerzési Hatóság

Kiemelt programot indított a Közbeszerzési Hatóság annak érdekében, hogy tudásmegosztással erősítse a hazai állami vállalatok hatékonyságát a közpénzek felhasználása terén. A szervezet az edukációs program első lépéseként Közbeszerzési Akadémiát szervezett az állami vállalatok felsővezetői számára, amelynek keretében a legfrissebb, közbeszerzésekkel kapcsolatos szakmai ismereteket, jó gyakorlatokat osztották meg a rendezvényen résztvevő 150 topmenedzserrel.  

Szigorú ellenőrzés és következetes bírságolási gyakorlat a hazai közbeszerzésekben

Európai szinten is egyedülálló eszközzel erősíti a Közbeszerzési Hatóság, valamint a szervezet keretében működő, független Közbeszerzési Döntőbizottság a közpénzekkel való felelős gazdálkodást. A Közbeszerzési Hatóság ellenőrzési tevékenységéről Rigó Csaba Balázs elnök számolt be a szervezet „A közbeszerzések ellenőrzése” című konferenciáján, amelyet Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár nyitott meg.

Alacsony szinten a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárások aránya

A tavalyi év során 10 361 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen hazánkban, összesen több mint 3 294 milliárd forint összértékben. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások arányát alacsony szintre sikerült szorítani - hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szervezet évértékelő sajtóeseményén. A rendezvényen átadták a Közbeszerzési Nívódíjat és a Közbeszerzési Kiválósági díjat is, amelyeket a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai teljesítmény elismerésére alapítottak. A díjakat dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke adták át.