Közbeszerzési Hatóság

A koronavírus-járvány ellenére a hazai közbeszerzésekben továbbra is töretlen a kkv-szektor sikere

Budapest, 2021. február 10. – Az évközi prognózisokhoz képest kevésbé tépázta meg a hazai közbeszerzési piacot a koronavírus-járvány a tavalyi évben. Bár az eljárások darabszáma mintegy negyedével esett vissza 2019-hez képest, a közbeszerzések összértéke az előzetes előrejelzés ellenére jóval kisebb mértékben, mindössze 5%-kal csökkent a megelőző évhez viszonyítva. Pozitívum, hogy a közbeszerzések terén 2020-ban még intenzívebbé vált a verseny, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma tovább csökkent, illetve a kis- és középvállalkozások szerepvállalása továbbra is magas szinten áll – derül ki a Közbeszerzési Hatóság 2020-as évre vonatkozó, frissen közzétett gyorsjelentéséből.

A jogkövető magatartások erősítése érdekében együttműködik a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság (KH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közbeszerzések terén alkalmazandó jogkövető magatartások erősítése érdekében. A két szervezet ennek szellemében rendszeres konzultációval, közös konferenciák és képzések szervezésével segíti egymás munkáját. További fontos cél a fenntarthatósági és az innovatív szempontok érvényesülésének elősegítése a közbeszerzési eljárásokban, illetve a korrupció elleni hatékony, közös fellépés.

Fenntarthatósági témájú pályázatokat ismert el a Közbeszerzési Hatóság

Harmadik alkalommal adta át a Közbeszerzési Hatóság az általa alapított Közbeszerzési Nívódíjat és Közbeszerzési Kiválósági Díjat. Fenntarthatósági, zöld, szociális szempontokat előtérbe helyező témakörben pályázhattak a közbeszerzési szereplők, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók, illetve a felsőoktatási intézmények hallgatói. A jubiláló szervezet idén Pro Procurationem-díjat is osztott, amellyel a közbeszerzések területén folytatott tudományos vagy szakmai tevékenység körében elért kiemelkedő eredményeket vagy a hosszútávon elkötelezett, magas színvonalon folytatott munkásságot ismeri el.