Közbeszerzési Hatóság

Az Európai Bizottság adatai támasztják alá, hogy Magyarországon kiemelkedő a közbeszerzések átláthatósága és megfelelően érvényesül a verseny

Magyarországon az átláthatóság a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban gyakorlatilag 100%-ban megvalósul. Ezt az Európai Unió számai is alátámasztják. Az Európai Bizottság Belső Piaci Eredménytáblájának 10. indikátora alapján a közbeszerzési eljárásokban az információk 98%-ban nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetők. Az Unió közbeszerzési adatbázisának (TED) feltöltöttsége azonban korántsem teljes; a német eljárásokra vonatkozó adatok 10, a franciák 18, míg a belga eljárások 31%-a nem kerül nyilvánosságra.  „A magyar ajánlatkérők jogkövetők, mert a meghirdetett közbeszerzésekkel kapcsolatos információkat szinte 100%-ban közzéteszik” – jelentette ki dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

Elindult a Közbeszerzési Anonim Chat (KAC)

Szeptember 16-án elindult a Közbeszerzési Hatóság anonim információs csatornája. Ez a felület alkalmas arra, hogy bárki anonim osszon meg információkat vélt vagy valós közbeszerzési jogi jogsértések tekintetében.

A járványhelyzet miatt a közbeszerzések értéke mintegy ötödével csökkent 2020 első félévében

Budapest, 2020. augusztus 7.– A Közbeszerzési Hatóság az idei év első félévére vonatkozó gyorsjelentést adott ki a magyar közbeszerzési piac legfontosabb mutatóit összegezve. Az elemzés rávilágít, hogy a járványhelyzet miatt a közbeszerzési eljárások értéke mintegy ötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest. Lényeges megállapítás továbbá, hogy az elmúlt évek trendjét folytatva tovább nőtt a kkv-k térnyerése a közbeszerzési szegmensben. A jelentés szerint az eljárásokban folytatott verseny erősödött, ezzel együtt a korrupciós kockázat csökkent, míg a közbeszerzések átláthatósága továbbra is közel százszázalékos.