Közbeszerzési Hatóság

A Közbeszerzési Hatóság statisztikai tevékenységét akkreditálta a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) akkreditálta a Közbeszerzési Hatóság (KH) statisztikai tevékenységét, melynek eredményeként a szervezet a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjává vált. A statisztikai adatközlésre vonatkozó szigorú előírásoknak való megfeleléssel a Közbeszerzési Hatóság tovább erősíti a közvélemény és a hazai, valamint európai uniós gazdasági-intézményi döntéshozók felé folytatott tájékoztatási tevékenységét.

Prevenció és szigorú ellenőrzések: felkészülten a jövő kihívásaira

A Közbeszerzési Hatóság küldetése, hogy szakértői támogatással és oktatással segítse a közbeszerzési eljárások szereplőit, tovább erősítse a kkv-szektor szerepvállalását, valamint a fenntarthatósági szempontok alkalmazását - hangzott el a szervezet fennállásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi online szakmai konferencián.

Az Európai Bizottság adatai támasztják alá, hogy Magyarországon kiemelkedő a közbeszerzések átláthatósága és megfelelően érvényesül a verseny

Magyarországon az átláthatóság a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban gyakorlatilag 100%-ban megvalósul. Ezt az Európai Unió számai is alátámasztják. Az Európai Bizottság Belső Piaci Eredménytáblájának 10. indikátora alapján a közbeszerzési eljárásokban az információk 98%-ban nyilvánosak és bárki számára hozzáférhetők. Az Unió közbeszerzési adatbázisának (TED) feltöltöttsége azonban korántsem teljes; a német eljárásokra vonatkozó adatok 10, a franciák 18, míg a belga eljárások 31%-a nem kerül nyilvánosságra.  „A magyar ajánlatkérők jogkövetők, mert a meghirdetett közbeszerzésekkel kapcsolatos információkat szinte 100%-ban közzéteszik” – jelentette ki dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.